Spring naar de content

Hoe de smartphone onze hersenen verandert

Het veelvuldig gebruik van een smartphone kan niet alleen nadelig zijn voor ins dag-nachtritme, maar verandert ook daadwerkelijk iets in onze hersenen: het stimuleert dat deel van ons brein dat de vingertoppen en de duimen bestuurt. Onderzoekers van de universiteiten van Zürich en Freiburg hebben dat aangetoond.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

De onderzoekers testten bij zo’n dertig proefpersonen het telefoongebruik: een deel moest het doen met een ouderwets mobieltje zonder aanraakscherm, een ander deel kreeg een moderne smartphone die met de vingers wordt bestuurd. Tijdens het telefoneren maten de Zwitserse wetenschappers de hersenactiviteit van de deelnemers. Daarbij bleek het deel van de hersenen dat zich bezighoudt met vingertoppen en duimen veel sterker te reageren. De wetenschappers vergelijken de toename met die van violisten, die vaak al vanaf jonge leeftijd vele uren oefenen op hun instrument: hun hersenen ondergaan een min of meer vergelijkbare verandering.

In tegenstelling tot het onderzoek naar slaapdeprivatie bij laat avondlijk gebruik van de smartphone is deze verandering in de hersenen vermoedelijk niet schadelijk, maar alleen een aanpassing van onze hersenen aan vaak urenlang per dag uitgeoefende activiteiten, en toont zij op fraaie wijze de flexibiliteit van ons brein. Naar die eventuele schadelijkheid komt nog wel een vervolgonderzoek, zeker omdat een groot deel van de wereldbevolking, van zeer jong tot zeer oud, inmiddels over zo’n apparaat beschikt. Voor de duidelijkheid: met de vermeende straling door mobieltjes, smartphones of zendmasten, waarover al jarenlang verhitte discussies worden gevoerd, heeft het onderzoek niets te maken.

Dat de smartphone op een andere manier wel degelijk de gezondheid kan aantasten, werd eerder dit jaar duidelijk. Een Spaanse arts stelde voor het eerst de diagnose WhatsAppitis bij een jonge vrouw, notabene een arts. Zij had last van haar polsen. De arts besloot haar te observeren en stelde vast dat ze zes uur lang onophoudelijk tekstberichten verstuurde via WhatsApp. Hij gaf haar medicijnen en het dringende advies te stoppen met het voortdurende chatten. Voor wie ook maar enigszins scherpe observaties doet in zijn omgeving, is duidelijk dat meer mensen dat advies ter harte zouden moeten nemen.

Onderwerpen