Spring naar de content

Waarom domme mensen te dom zijn om hun eigen domheid te zien

De Britse filosoof Bertrand Russell constateerde in zijn The Triumph of Stupidity al eens dat ‘in de wereld van vandaag de domkoppen overlopen van zelfverzekerdheid, terwijl de slimmeriken een en al twijfel zijn’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

In onderstaande video legt Monty Python-legende John Cleese uit hoe dat komt. “Het probleem met dit soort mensen is dat ze zo dom zijn, dat ze geen idee hebben hoe dom ze zijn.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het kleine college (58 seconden!) van de komiek gaat over het Dunning-Krugereffect, een psychisch verschijnsel dat optreedt bij incompetente mensen die juist door hun incompetentie het metacognitieve vermogen missen om in te zien dat hun keuzes en conclusies soms verkeerd zijn. (David Dunning, een van de wetenschappers die het effect beschreven, is een vriend van Cleese.)

Of Cleese trouwens zelf last heeft van het Dunning-Krugereffect komt in de video niet aan de orde, maar lijkt niet uitgesloten. De 75-jarige vrouwenliefhebber kan nog niet van zijn pensioen genieten vanwege financiële verplichtingen aan zijn zoveelste ex, waardoor hij gedwongen is zijn memoires te verkopen, in programma’s als College Tour te komen opdraven en internetfilmpjes als dit te maken. Terwijl de bejaarde zegt te verlangen naar de dag dat hij niets meer hoeft en zich volledig kan storten op zijn hobby’s reizen, lezen en psychologie. “Ik heb al tijden een kunstheup en een kunstknie, maar heb me lichamelijk nog nooit zo slecht gevoeld als nu. Ik heb gewoon te veel aan mijn hoofd om te kunnen ontspannen en om mijn lichaam fit te houden. Ik ben voortdurend moe.”