Spring naar de content

Anne Paternotte – Streets of Insomnia

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Anne Paternotte uit Breda.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Anne Paternotte (Naarden, 1990) is laatstejaars student Fotografie aan AKV Sint Joost in Breda.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Over haar werk
“Met de fotoserie Streets of Insomnia (zie hieronder) verbeeld ik de belevingswereld van mijn slapeloosheid. Door een slaapstoornis lig ik namelijk vaak nachten wakker. Tijdens de warme zomernachten, als het buiten nog aangenaam is, maak ik dan vaak een wandeling door het Chassépark in Breda, daar waar ik woon. Door mijn oververmoeidheid lijken die wandelingen dan haast als een droom. Vooral als ik dan de volgende ochtend op mijn fiets richting de academie ga, wordt het vervreemdende van de slapeloosheid vermengd met de realiteit. De verwarring, het surrealistische en het eenzame is wat ik in deze serie probeer te verbeelden. Deze beelden laten een poëtische eenzaamheid zien die veel over mij en mijn belevingswereld vertelt.”

“Voor ik ging fotograferen deed ik een filmstudie in Utrecht. Om wat geld te verdienen werkte in ik een videotheek waar ze cult- en art house-films verkochten en verhuurden. De vervreemdende films van Stanley Kubrick en David Lynch waren en zijn nog steeds een grote inspiratiebron voor mij. Ze komen dichtbij het gevoel dat ik probeer vast te leggen in mijn fotografie. Jean-Luc Godard staat ook zeker in de lijst van inspirerende kunstenaars; zijn poëtische beelden raken mij altijd. Verder is muziek erg belangrijk. Als ik fotografeer verdwaal ik graag in gedachten zodat ik het dichtst tot het gevoel kom die ik ervaar tijdens de vermoeidheid. Wat ik dan luister kan variëren van Chopin tot Radiohead, als het maar hard staat en me minder bewust maakt van de omgeving.”

Meer werk van Anne Paternotte vindt u hier.

Streets of Insomnia Streets of Insomnia Streets of Insomnia Streets of Insomnia Streets of Insomnia Streets of Insomnia Streets of Insomnia Streets of Insomnia Streets of Insomnia Streets of Insomnia

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in Expo wilt tonen? Neem contact met ons op.

Onderwerpen