Spring naar de content

Merendeel kankergevallen is stom toeval

Roken, vet eten en overmatig gebruik van de zonnebank worden vaak in één adem genoemd met kanker. En terecht, want het is bewezen dat deze activiteiten het ontstaan van kanker in de hand werken. Maar het merendeel van de kankergevallen blijkt veroorzaakt te worden door willekeurige mutaties van gezonde cellen. Oftewel: stom toeval.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Dat blijkt uit onderzoek van het Johns Hopkins Medicine Institute uit Baltimore, Maryland. Bij tweederde van de kankergevallen blijkt toeval de oorzaak. De overige dertig procent is te wijten aan levensstijl of aanleg.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dat sommige verstokte rokers gevrijwaard blijven van kanker, hebben zij eveneens te danken aan puur toeval. De onderzoekers van het instituut verwijzen de mythe van de zogenaamde ‘gunstige genen’ dan ook naar het rijk der fabelen.

Hoewel het grootste deel van de kankersoorten dus moeilijk te voorkomen is, valt er volgens de wetenschappers bij de rest zeker nog wat te winnen. “Bepaalde vormen van kanker zijn zeker te vermijden door een verandering van het levenspatroon. Maar bij andere soorten maakt dat weinig uit,” aldus een van de wetenschappers.

Volgens het Johns Hopkins instituut is het daarom belangrijk om het onderzoek naar kanker te concentreren op vroege opsporing. Want hoe eerder doktoren erbij zijn, hoe beter de ziekte behandeld kan worden.

Onderwerpen