Spring naar de content

Jesse Klaver: ‘Progressieve Agenda kan ons weer een gidsland maken’

Hij is jong en hij wil wat, GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver (1986). En dan bedoelt hij niét partijleider Bram van Ojik opvolgen, waar alle interviews steeds maar over beginnen. Nee, werk maken van de Progressieve Agenda. Windmolens bouwen. Verder integreren in Europa. Nivelleren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Het heeft maar weinig verbeeldingskracht nodig om Jesse Klaver te zien rondlopen in Brussel of bij de Verenigde Naties, een overstap die Frans Timmermans recent nog maakte. De kans evenwel dat de partij van Klaver ooit zo groot wordt dat ze regeringsverantwoordelijkheid gaat dragen is klein. Dat GroenLinks ooit de minister van Buitenlandse Zaken mag leveren, lijkt zelfs uitgesloten. Zit Jesse Klaver dus bij de verkeerde partij? “Beslist niet. Als mijn doel zou zijn om zo snel mogelijk een ministerspost binnen te halen, ja, dan had ik me bij een andere partij moeten aansluiten. Maar ik heb een heel ander doel: op basis van idealen politiek bedrijven. En dat kan nergens anders beter dan bij GroenLinks. Ik wil onderwerpen op de agenda zetten. De Progressieve Agenda, wel te verstaan.”

“Politiek is te veel eenheidsworst geworden. In het publieke debat overheerst het belang van de economie. Groei dient er gerealiseerd te worden. Groei, groei, groei. Maar groei ten koste van wat, van wie? In de Kamer wordt serieus gediscussieerd over een koopkrachtstijging van 0,25 procent. Dat is misschien een euro per maand, vooruit, een tientje. Maar over die andere kwesties zwijgen wij allen, en dat is dat de hyperrijken in dit land nauwelijks belasten. Iedereen moet belasting betalen, dus ook de hyperrijken. En de koning, natuurlijk.”

Het klimaat verandert, de zeespiegel stijgt. Volgens Klaver zullen we ‘hele parken’ met windmolens moeten aanleggen, minder energie gaan gebruiken en eindelijk eens werk maken van de duurzame economie. En Europa is een noodzakelijkheid. Nederland is er deel van en verdere integratie duldt geen uitstel of vertraging meer.

De vraag dringt zich op wat er nieuw is aan de Progressieve Agenda. Klaver: “Nivelleren ging de afgelopen jaren te veel over herverdeling tussen middeninkomens en lagere inkomens. Het aanpakken van de hyperrijken is een volstrekt nieuw geluid. Ik ben opgegroeid in de jaren negentig, toen de markt het voor het zeggen kreeg. De dictatuur van de markt is er nog steeds, maar gaandeweg klinken er andere geluiden. Nederland is allang af, zeggen sommige cynische oudere mannen, maar dat is niet zo.”

“Natuurlijk, we zijn geen arm land, maar intellectueel lopen we allang niet meer voorop, zoals ten tijde van de medisch-ethische kwesties (als abortus en euthanasie – FvD). Maar met de onderwerpen van onze Progressieve Agenda zouden we wel degelijk weer een gidsland kunnen worden. Op voorwaarde dat we staan voor wat we vinden, dat we ons niet langer wentelen in desinteresse, in berusting dat het toch allemaal niet haalbaar zal zijn.”

Het complete interview van Frans van Deijl met Jesse Klaver leest u in het dubbeldikke winternummer van HP/De Tijd, dat nu in de winkel ligt. Bekijk hier de overige onderwerpen en lees hem digitaal, of sluit hier een voordelig (proef)abonnement af.