Anti-islambeweging hitst Duitsland op. Vier vragen
Sinds 20 oktober is Dresden iedere maandagavond het decor van een Duitse protestmars. De demonstranten hebben zich verenigd onder de naam Pegida, en zij ageren tegen de toenemende islamisering van het Europese continent. De afgelopen weken verwierf Pegida veel aanhang, en inmiddels gaat men ook in Stuttgart, Keulen en Berlijn de straat op, om zowel voor als tegen Pegida te demonstreren. Vier vragen over dit luider geworden anti-islamgeluid in Duitsland.
1. Wat is Pegida?
Pegida is een acroniem voor Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes, ofwel Europese patriotten tegen de islamisering van het avondland. Het is de naam van een groep verenigde ontevreden Duitsers die de afgelopen maanden wekelijks in de Saksische hoofdstad Dresden protesteert. Lutz Bachmann is een naam die in de Duitse pers veel opdoemt als aanjager van deze beweging.
Het begon met een paar duizend mensen, maar elke maandag lijkt het aantal wandelaars dat onder de zwartrode Pegida-vlag scandeert te groeien. Maandag 8 december waren het naar verluidt 10.000 mensen, een week later 15.000 en eind december waren er zo’n 17.000 betogers op de been. Een veelgehoorde leus van Pegida is: ‘Wir sind das Volk’, waarmee de protestmarsen doen herinneren aan de maandagdemonstraties tegen de Duitse Democratische Republiek, in aanloop naar de val van de Berlijnse Muur in 1989.
2. Waar demonstreren deze Europese patriotten tegen?
Pegida demonstreerde voor betere pensioenen, voor tolvrije wegen maar lijkt (zoals de naam al doet vermoeden) vooral tegen asielzoekers en vluchtelingen te ageren. Vooral de vluchtelingenstroom uit Syrië wordt aangewezen als een grote bedreiging voor het avondland. Tijdens de vreedzame demonstraties dragen Pegida-demonstranten spandoeken met een nationalistische connotatie. “Keine Islamiserung Europas”, en “Die Hand, die einen füttert, beißt man nicht!” (De hand die u voedert, bijt u niet.)
Thousands protest ‘Nazism, racism’ amid huge anti-Islam rallies in Germany #PEGIDA http://t.co/nSBvqHkk5o pic.twitter.com/acWABcuMvh
— RT (@RT_com) January 6, 2015
Op een recente manifestatie sprak organisator Kathrin Oertal de Pegida-sympathisanten toe over een vermeende teruggekeerde politieke repressie in Duitsland. “Hoe anders verklaren jullie dat we publiekelijk worden uitgemaakt voor racisten of nazi’s door de heersende politiek en media, voor onze rechtvaardige kritiek tegen het Duitse beleid ten aanzien van asielzoekers?”, vroeg zij een uitzinnige menigte.
3. Wat verkondigt de tegenbeweging?
Bondskanselier Merkel was in haar nieuwjaarstoespraak stellig over de onrust in Duitsland. Ze riep de Duitser op zich niet aan te sluiten bij de rechtse beweging. De leiders zouden bevoordeeld, koud en haatdragend zijn.
In zowel Dresden als in andere Duitse steden waar Pegida demonstreert, werd maandagavond tevens een tegengeluid verkondigd, door evenzo grote massa’s mensen. In Berlijn vormden betogers van extreemlinkse politieke partij Die Linke een front tegen Pegida, en bedrukten hun tegenspandoeken met de tekst: “Wir sind die Mauer.” (Wij zijn de muur.)
Ook aanhangers van de sociaaldemocratische partij SPD – aangevoerd door minister van Justitie Heiko Maas – trokken de straten in. Hun mening over het anti-islamgeluid was nog stelliger dan dat van Merkel.
Duitse minister van Justitie @HeikoMaas loopt met spandoek mee dat Pegida-demonstranten neerzet als nazi’s pic.twitter.com/bCDDdgZ0oJ — Bertus Bouwman (@bertusbouwman) January 5, 2015
4. Hoe nu verder?
De demonstraties in Dresden, Berlijn, Stuttgart en Keulen zijn weinig agressief, al vonden er in de afgelopen weken wel enkele arrestaties plaats. Maandag gingen de lichten in en rondom het operagebouw Semperoper in Dresden uit, in protest tegen Pegida. Eenzelfde actie vond plaats in Berlijn, rondom de Brandenburger Tor, en in Keulen werd de Dom even gehuld in duisternis.
Pegida heeft acties gepland voor komende maandag. In Keulen riep de burgemeester op tot een anti-Pegida-demonstratie. Volgens NOS-verslaggever Jeroen Wollaars nemen de Duitse media stelling tegen Pegida, waarmee een groots welles-nietes-spel lijkt te zijn geboren. Wel merkt Wollaars een zekere verharding op in de protesten, of dit de toon van het debat zal veranderen zal volgende week maandag moeten blijken.