Spring naar de content

Unieke kikkersoort legt geen eitjes maar baart larven

Voor het eerst hebben biologen een kikkersoort ontdekt die geen eitjes legt, maar meteen de kikkervisjes baart. Een unieke eigenschap onder de 6.000 kikkersoorten wereldwijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

De overgrote meerderheid van de bekende kikkersoorten – en dat zijn er zo’n 6.000 – plant zich voort door middel van externe bevruchting: het wijfje legt haar eitjes, waarna het mannetje ze bevrucht. Slechts een twaalftal soorten kennen een interne bevruchting, meestal door de eitjes te bevruchten als ze nog in het wijfje zitten.

Maar nu is er voor het eerst een soort beschreven die volledige kikkervisjes baart. Wetenschappers van de Amerikaanse University of California, Berkeley, deden die ontdekking op Sulawesi, een van de grootste eilanden van Indonesië. De onderzoeksresultaten verschenen in PLoS ONE.

Het is vooralsnog een mysterie hoe de bevruchting precies verloopt bij de Limnonectes larvaepartus, zoals de nieuwe soort gedoopt werd. Er zijn soorten bekend waarbij het mannetje het wijfje bevrucht via een penisachtige uitsteeksel, maar dat is niet het geval bij de larvaepartus.

Onderwerpen