Spring naar de content

Zo gaat Groot-Brittannië chocolade van de ondergang redden

Even leek het erop dat chocolade over een paar jaar uit ons leven verdwenen zou zijn, maar er gloort hoop aan de horizon. Groot-Brittannië schiet te hulp: in de Engelse stad Reading is een speciaal kenniscentrum geopend dat de toekomst van chocolade veilig moet stellen. Beter kan het nieuwe jaar niet beginnen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Het is de University of Reading die zich opwerpt als de redder van chocolade. De universiteit speelt al sinds 1985 een belangrijke rol bij de conservatie van cacao en gaat die rol nu verder uitbouwen. De vraag naar chocolade neemt internationaal namelijk sneller toe dan het aanbod, en daarnaast gaat elk jaar ook nog eens 30 procent van de cacao oogst verloren door plagen en ziekten. De universiteit denkt nu een oplossing gevonden te hebben, en heeft daartoe het International Cocoa Quarantine Centre geopend.

choco640

De wetenschappers gaan daar nieuwe, ‘genetisch schone’ cacaovarianten maken. Die moeten eerst in quarantaine worden geplaatst, waarna ze aan cacaoproducenten over de hele wereld aangeboden kunnen worden. Op dit moment worden er in het centrum al 400 cacaovariëteiten in tropische omstandigheden gekweekt. Het klimaat in Groot-Brittannië is perfect, omdat tropische ziektes daar niet kunnen overleven.

“Een van de belangrijkste kwesties met betrekking tot het verbeteren van cacao is de levering van betrouwbaar schoon, gezond, interessant cacaomateriaal,” zegt professor Paul Hadley, de leider van het cacaoproject bij de universiteit. Na maximaal twee jaar in quarantaine worden de schone en veilige cacaozaden van Reading verscheept naar zo’n 20 verschillende landen, onder meer in West-Afrika, dat met 70 procent van de markt de grootste leverancier is van cacao.

Hadley heeft er het volste vertrouwen in dat zijn missie om chocolade van de ondergang te redden zal slagen. “De meeste cacao wordt geproduceerd door kleine boeren, met misschien een of twee hectare. Naast de overschakeling op nieuwe, efficiëntere varianten moeten ze ook de manier waarop ze de cacao kweken verbeteren. Als we die twee dingen samenbrengen, dan heb ik er alle vertrouwen in. Als we niets zouden doen, dan zouden we echt een crisis hebben, maar internationaal wordt er nu veel moeite gedaan.”

Nu maar hopen dat het ook op korte termijn gaat werken, want chocoladeproducenten zeggen dat de prijs van cacao al in 2015 met 8 procent zal toenemen. Er lijkt in ieder geval ook weer hoop voor de toekomstige chocoladeprofessor, al kan die misschien beter toch eens verhuizen van Cambridge naar de universiteit in Reading.