Spring naar de content

Prebiotica en de onverwachte connectie tussen brein en buik

Fysiek is altijd psychisch. Koot en Bie zeiden het al in 1977. Wetenschappelijk onderzoek van neurobiologen aan Oxford laat nu zien dat er een verband is tussen onze darmflora en onze geestelijke gezondheid. De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Psychopharmacology, toont aan dat prebiotica, voedingssupplementen die bedoeld zijn om de bacteriën in de darmen een boost te geven, invloed kunnen hebben op de manier waarop mensen emotionele informatie verwerken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Fabienne Meijer

De al langer bekende ‘probiotica’ bestaat uit strengen goede bacteriën, terwijl prebiotica juist de koolhydraten leveren die de voeding zijn voor deze bacteriën. “Het nemen van prebiotica verhoogt het aantal bacteriën dat in de darm leeft – van alle soorten. Dat is theoretisch gezien effectiever dan één soort bacteriën inbrengen,” aldus onderzoeker dr. Philip Burnet.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

In het onderzoek werden 45 gezonde volwassenen van 18 tot 45 jaar gevraagd drie weken lang elke dag een prebioticum of een placebo te nemen. Na deze drie weken deden de wetenschappers een aantal testjes om te meten hoe de proefpersonen 60 positieve en 60 negatieve woorden zouden verwerken.

De resultaten toonden aan dat proefpersonen die het prebioticum hadden genomen, minder aandacht besteedden aan negatieve informatie en meer aan positieve informatie in vergelijking met de placebogroep. Het effect was vergelijkbaar met het slikken van anti-depressiva of angst-medicatie. Op biologisch niveau bleken de proefpersonen die het prebioticum slikten ook minder hoge concentraties cortisol in hun bloed te hebben – cortisol is een stresshormoon dat is gelinkt aan depressie en angsten.

In eerder onderzoek werd een vergelijkbaar effect al aangetoond bij muizen: dit is de eerste studie die het fenomeen ook onderzoekt bij mensen. Met dit resultaat zouden prebiotica in de toekomst kunnen worden ingezet als behandeling bij geestesziekten. Toch verwacht Burnet dat de kans hierop klein is: als supplement kunnen ze worden gebruikt, maar nooit als mono-therapie.

Beeld: Ze’en Barkan