Spring naar de content

In beeld: Hubble-telescoop bezoekt 20 jaar later opnieuw iconische pilaren

In 1995 legde de Hubble-ruimtetelescoop van NASA een prachtig tafereel vast in ons universum: drie reusachtige pilaarvormige gas- en stofwolken, omgeven door licht van jonge nabijgelegen sterren. De foto ging de geschiedenisboeken in onder de naam 'Pillars of Creation' (pilaren der schepping), en bijna twintig jaar na dato keerde de Hubble terug voor een tweede bezoek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

De Hubble-telescoop had vier camera's nodig om 'Pillars of Creation' vast te leggen, en stelde de foto samen uit 32 kleinere beelden.

Pillars of Creation, 1995.
Pillars of Creation, 1995.

In april viert de Hubble zijn 25-jarige bestaan, en in aanloop naar dit jubileum reisde de telescoop vorig jaar opnieuw af naar de Adelaarsnevel, de regio waar het schouwspel in 1995 geschiedde. Ditmaal maakte NASA twee foto's, eentje waarop infraroodlicht werd vastgelegd, en eentje waarop zichtbare licht werd vastgelegd.

De pilaren vastgelegd door infrarood licht, 2014.
Het infrarode licht vastgelegd, 2014.

Door een infrarode lens penetreert het licht van nabijgelegen sterren de gas- en stofwolken vrijwel geheel, zoals te zien op bovenstaande foto.

hs-2015-01-c-large_web
Het zichtbare licht vastgelegd, 2014.

 

In vergelijking met het origineel uit 1995 spreekt NASA van deze tweede foto als 'pilaren van destructie'. De blauwe gloed rondom de wolken laat zien dat de randen van de gaspilaren warmer worden, en oplossen. Astronoom Paul Scowen, die de observaties in Adelaarsnevel overzag, spreekt van een bijzondere documentatie: ""We hebben de pilaren vastgelegd op een uniek moment in hun korte evolutie."

Beeld: HubbleSite.com

Onderwerpen