Spring naar de content

Ayaan Hirsi Ali: ‘Westen antwoordt op jihadistisch geweld met tegemoetkoming’

Ayaan Hirsi Ali, het voormalig VVD-Kamerlid dat met Theo van Gogh de film Submission produceerde, heeft bij het Global Viewpoint Network haar visie op de Parijse tragedie verwoord.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

De oud-politica, die tegenwoordig werkzaam is in de Verenigde Staten bij een conservatieve denktank, windt er in haar stuk geen doekjes om. De opvallendste passages uit het stuk, dat onder meer is overgenomen door de Volkskrant en Die Welt, vindt u hieronder.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

“Zij die verantwoordelijk zijn voor de slachting in Parijs, net als de man die de Nederlandse filmmaker Theo van Gogh vermoordde, willen terreur aan ons opleggen. En elke keer als we concessies doen aan hun visie van gerechtvaardigd godsdienstig geweld, geven we ze precies wat ze willen.”

“Het Westen moet erop aandringen dat moslims, met name de moslims in de diaspora, deze vraag beantwoorden: wat is meer beledigend jegens een gelovige – moord, marteling, slavernij en daden van oorlog en terreur die in de naam van Mohammed worden begaan of het maken van tekeningen, films en boeken die tot doel hebben de extremisten en hun visie op wat Mohammed vertegenwoordigt te bespotten?”

“Het antwoord aan de inmiddels overleden generaal Malik is dat onze westerse ziel bestaat uit ons geloof in vrijheid van geweten en vrijheid van meningsuiting. De vrijheid om te zeggen wat ons zorgen baart, de vrijheid om te aanbidden wie we willen, of juist helemaal niet te aanbidden. Die vrijheden vormen de ziel van onze beschaving. En precies in die ziel hebben de islamisten ons aangevallen. Opnieuw.”

“De manier waarop we op die aanval reageren, is van groot belang. Als we het standpunt innemen dat we te maken hebben met een handjevol moordzuchtig gespuis zonder enig verband met datgene wat ze zelf luid en duidelijk claimen, dan geven we hen geen antwoord. We moeten erkennen dat de islamisten van nu gedreven worden door een politieke ideologie […].We kunnen niet langer doen alsof het mogelijk is om een onderscheid te maken tussen daden en de idealen die tot die daden inspireren.

“Dit zou een nieuwe koers zijn voor het Westen, dat te vaak op jihadistisch geweld antwoordt met tegemoetkoming. […] We stellen de leiders van moslimorganisaties in onze samenlevingen tevreden. Ze vragen ons geen verband te leggen tussen gewelddadigheden en de islam, omdat ze ons vertellen dat hun religie een religie van vrede is, en wij leggen geen verband.”
“Hoe meer we tegemoet komen, hoe meer we ons zelfcensuur opleggen, hoe meer we ons verzoenend opstellen, des te brutaler wordt de vijand.”

“Er is maar een antwoord mogelijk op deze walgelijke jihadistische aanval op de staf van Charlie Hebdo. Dat is de verplichting van de westerse media en westerse leiders, religieus en leek, om de meest basale rechten op vrijheid van meningsuiting te beschermen, hetzij in satirische hetzij in andere vorm. Het Westen moet niet langer tegemoetkomen, moet niet tot stilte worden gedwongen. We moeten de terroristen een eensgezinde boodschap sturen: jullie geweld is niet in staat onze ziel te vernietigen.”

Het volledige stuk van Ayaan Hirsi Ali is hier terug te lezen.