Spring naar de content

Na Charlie Hebdo zijn moslims overal en nergens

Als je in Google de woorden ‘moslims zijn’ intikt, krijg je het volgende rijtje suggesties te zien:

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

moslims zijn dom
moslims zijn als een lichaam
moslims zijn terroristen
moslims zijn gevaarlijk

Na de terreuraanslag op de redactie van Charlie Hebdo, waar twaalf mensen in koelen bloede doodgeschoten werden uit naam van de profeet, vieren vooroordelen hoogtij. De inmiddels dode daders riepen immers ‘Allahu Akbar’ terwijl ze met kalasjnikovs zwaaiden.

Ik keek naar de videoreactie van Geert Wilders – waarin hij oproept om ter bescherming van onze vrijheid een totalitaire staat van Nederland te maken – en stelde me voor hoe die tot stand was gekomen. Zou er discussie zijn geweest over de kleur van zijn das? Over het decor? Een groot bloemstuk zou misschien goed zijn, net als bij de troonrede. Of anders een leuke plant? Over de vraag of hij deze gebeurtenis in zou zetten voor zijn politieke gewin werd geen seconde geaarzeld.

De moslims versus een getroebleerde enkeling
Met pastelgeel haar en een kermitgroene das ging hij voor een witte muur staan. ‘Parijs, Amsterdam, New York, Madrid, Londen, Mumbai, Ottowa, Sydney en Brussel,’ somde hij een aantal steden op die de laatste jaren doelwit zijn geweest van terroristen. ‘Het is de islam die telkens weer de moordenaars inspireert.’ Wilders sprak met geen woord over Anders Breivik, die 69 mensen doodschoot op het Noorse eiland Utøya en er nog eens acht vermoordde in de hoofdstad Oslo. In het manifest dat Breivik vlak daarvoor verspreid had, verwees hij dertig keer naar Wilders. Een ‘eenzame verknipte idioot’ noemde die hem in een reactie.

Al jaren is het de tendens. Na een aanslag die onder de vlag van de islam wordt gepleegd, zijn de schuldigen overal om ons heen, ook al is bijna een kwart van de wereldbevolking moslim. Gebeurt het uit naam van the Joker, uit haat jegens het koningshuis of vanuit een rechts-extremistische ideologie, dan betreft het steevast een getroebleerde enkeling, een lone wolf met hechtingsproblemen.

#Nietmijnislam
Tijdens en na de demonstraties van donderdagavond zag ik meerdere mensen twitteren dat er te weinig moslims op de Dam aanwezig waren. De impliciete boodschap daarvan: alle moslims die zich niet uitspreken zijn medeschuldig.

In Rotterdam betrad burgemeester Aboutaleb het podium. Een ‘woedende moslim’ noemde hij zich. Zelf stond ik op het Domplein in Utrecht waar onder anderen Abdurrahman Akbulut sprak, een van de oprichters van de populaire Facebook-pagina #Nietmijnislam. Daarna kwam Yucel Aydemir aan het woord, de voorzitter van het bestuur van de Ulu-Moskee in de Utrechtse wijk Lombok. Deze enorme, nieuwe moskee heeft naast een islamitische gebedszaal een stilteruimte voor mensen met andere geloofsovertuigingen. Namens zijn hele gemeenschap veroordeelde Aydemir de terreurdaad ‘kei- en keihard’. Luid geklap.

moslims zijn niet dom
moslims zijn geen terroristen
moslims zijn niet gevaarlijk

En als moslims als een lichaam zijn, dan zijn terroristen een piepklein etterend puistje dat loodzwaar op de schouders drukt.

Onderwerpen