Spring naar de content

‘The Imitation Game’ geen partij voor Gooische Vrouwen en Hobbit

De bioscopen zijn bekomen van de decemberdrukte, maar het filmprijzenseizoen is in volle gang, wat garant staat voor een hoop nieuwe films die in de komende weken hun Nederlandse première zullen beleven. Afgelopen weekend kwam The Imitation Game al in de filmzalen, al was het Britse drama geen partij voor de onwankelbare nummers één en twee in de bioscoop toptien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Inmiddels is het zes weken geleden dat Gooische Vrouwen 2 opende, en vijf weken sinds The Hobbit: The Battle of the Five Armies dat deed. En voor Nederlandse begrippen is de opbrengst groots. De eerstgenoemde heeft in totaal ruim 12 miljoen euro opgehaald, laatstgenoemde 10 miljoen. Momenteel is de eerste Gooische Vrouwen de meest succesvolle Nederlandse film tot heden, met een totaalopbrengst van 15 miljoen.

Behalve The Imitation Game, met Benedict Cumberbatch als de Britse computerpionier en oorlogsheld Alan Turing, ging ook de Amerikaanse oorlogsfilm Unbroken in première, die werd geregisseerd door Angelina Jolie. Beide films haalden ruim 300 duizend euro op.

Opvallend maar niet verrassend is de halvering van de opbrengst in Nederland bioscoopland in een week tijd. Afgelopen weekend bracht filmdistributeurs in totaal 3,4 miljoen euro op; een weekend eerder 6,2 miljoen.

Ach, het filmjaar 2015 is nog jongen en de slotweken van 2014 moesten ook op de valreep het bioscoopjaar 2014 redden.

Bioscooptoptien
1 (2) Gooische Vrouwen 2
2 (1) The Hobbit: The Battle of the Five Armies
3 (-) The Imitation Game
4 (-) Unbroken
5 (5) Exodus: Gods and Kings
6 (4) Penguins of Madagascar
7 (3) Mees Kees op de Planken
8 (6) The Hunger Games: Mockingjay – Part 1
9 (9) Samba
10 (7) Annie

Bron: Nederlandse Film Distributeurs