Spring naar de content

UPDATE op maandag 12-01-2015: autistische Rijksoverheid en energielabel

Zie vooraf mijn column van vrijdag j.l.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Inmiddels kan ik erin, de website. Ik lees dat mijn woning een nuttig vloeroppervalk heeft van (‘tot’) 80 m2. In werkelijkheid is het bijna driemaal zo veel, mijn vrouw en ik hebben kantoor aan huis. En dat zou bekend moeten zijn, er is acht jaar geleden een bouwvergunning voor afgegeven. Dat betekent dat mijn Rijksoverheid mijn energieverbruik door drie zou moeten delen, krijg ik dan toch het beste label in plaats van ‘G’?

Ik kan nu corrigeren maar dat kan tot de categorie ‘meer dan 140 m2’. Dat doe ik dus. Nu krijg ik de vraag ‘Weet u het zeker? Dit wijkt af van de gegevens bij het Kadaster.’

So much voor de betrouwbaarheid van gegevens bij de Overheid. Ik weet het zeker, ik woon er en de Overheid weet het ook sinds ze de bouwvergunning afgaf voor een bijna 100 procent renovatie. Maar ik weet nu ook dat ik op voorhand tekort gedaan zal worden als de oppervlakte categorie kennelijk maar 140 m2 dekt in plaats van bijna 240 m2.

Vervolgens kan ik op ongeveer elk onderdeel afwijkende informatie ingeven. Ja, ik heb grotendeels dubbel glas of HR-glas. Ja, mijn vloeren en gevels zijn geïsoleerd. Ja, ik heb een Cv-installatie van recente datum. Ik zie op de website mijn energielabel significant stijgen, ik raak enthousiast.

Maar dan komt stap 3: ik moet dat allemaal bewijzen. Met documenten. Zelfs mijn fiscale bewaarplicht is korter dan acht jaar, ik heb al die spullen niet meer.

Ik denk dat we gaan procederen, wij met z’n allen. U en ik. Een zo onzorgvuldige en onredelijke Overheid verdient een massa-proces.