Spring naar de content

Celluloid ceiling: hoe het aantal vrouwen in Hollywood dun gezaaid blijft

Angelina Jolie maakt op dit moment furore met haar nieuwe film Unbroken, maar zij is een van de weinige vrouwen in Hollywood die achter de camera plaatsneemt. Sterker nog, van alle genomineerde films bij de Golden Globes die afgelopen weekend werden uitgereikt, was er slechts één door een vrouw geregisseerd (Ava DuVernay). Het is anno 2015 nog steeds slecht gesteld met het aantal vrouwen in Hollywood, blijkt nu ook uit een onderzoek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Ava DuVernay mag dan dit weekend geen Golden Globe gewonnen hebben met haar film Selma, het feit alleen al dat ze als vrouwelijke regisseur genomineerd werd, was een mijlpaal. Angelina Jolie liet al weten dat ze gekwetst is dat het door haar geregisseerde Unbroken niet voor een Globe werd genomineerd.
Mannen maken nog steeds de dienst uit in Hollywood, zo luidt de conclusie van een nieuwe studie van de San Diego State University, getiteld The Celluloid Ceiling. Vrouwen blijken bijna geen belangrijke functies achter de camera te hebben.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

jolie640

De universiteit houdt al sinds 1998 bij hoeveel vrouwen bij de best scorende Hollywoodfilms achter de camera actief zijn. Vorig jaar was slechts 7 procent van de 250 best scorende films door een vrouw geregisseerd – slechts 1 procent meer dan in 2013, maar weer 2 procent minder dan in 1998. Er zit dus weinig schot in de opmars van vrouwen in de filmindustrie. Maar ook in andere posities zijn vrouwen niet goed vertegenwoordigd, zoals bij scenaristen, producenten, uitvoerend producenten en editors. Daar is slechts 17 procent vrouw.

“Er zit weinig beweging in,” zegt onderzoekster Martha Lauzen, die het onderzoek uitvoerde onder 2822 medewerkers in Hollywood. “Het is een heel complex probleem voor een complexe industrie, maar het is wel duidelijk een probleem dat vraagt om een industriebrede oplossing.” De onderzoekers trekken daarom aan de bel over dit zogenoemde ‘celluloid ceiling’. Ze vinden dat er meer vrouwen op de regisseursstoelen van Hollywood terecht moeten komen. Volgens Lauzen speelt het geslacht van de regisseur namelijk een belangrijke rol. “Het geslacht van de regisseur is ongelooflijk belangrijk omdat research aantoont dat het verband houdt met het percentage vrouwelijke personages dat we op het scherm te zien krijgen.”

katryn

(Kathryn Bigelow)

De publicatie van het onderzoek valt midden in het prijzenseizoen van Hollywood. De Golden Globes zijn net uitgereikt en het Oscargala staat voor de deur. In de 86-jarige geschiedenis van de Oscars werd er overigens nog maar één vrouw bekroond met de prijs voor beste regisseur. Kathryn Bigelow mocht het beeldje in 2010 mee naar huis nemen voor haar film The Hurt Locker.