Spring naar de content

1.000 stokslagen voor Geert Wilders of voor Diederik Samsom?

Woensdagavond debatteerde de Tweede Kamer over de gebeurtenissen in Parijs van afgelopen week en welke gevolgen dat voor ons in Nederland zou moeten hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Ik heb het niet helemaal gevolgd – dat debat – maar ik zag wat beelden van het treffen tussen Geert Wilders en Diederik Samsom. Waar Wilders er doorgaans van wordt beschuldigd nogal wild en ongenuanceerd om zich heen te slaan zag ik gisteren iets dat leek op een persoonsverwisseling. Diederik Samsom eiste die eer voor zichzelf op door Wilders ervan te beschuldigen dat hij hetzelfde deed als die terroristen. Geen idee waar Samsom vorige week was, maar hij heeft niet veel van het Parijse gebeuren mee gekregen, zo lijkt het. Wie de vrijheid van meningsuiting – daar gaat het opeens heel erg over – die Geert Wilders benut om een debat in de Tweede Kamer te voeren vergelijkt met kogelregens op redacties en in supermarkten, moet wel heel wanhopig zijn. En dat is Samsom natuurlijk ook, zijn PvdA raakt steeds verder gemarginaliseerd.

Wilders was voor zijn doen opmerkelijk genuanceerd en scoorde ook bij mij punten met zijn rake vaststelling dat natuurlijk niet alle moslims terroristen zijn. Maar dat het vervolgens wel zo is dat wereldwijd bijna alle terroristen moslim zijn. Daar kun je gewoon niet omheen. En dat terrorisme is één uitwas maar ook op ‘normaal’ niveau gebeuren er fascinerende dingen.

Vandaag staat op een achterpagina van de Volkskrant een paginagrote ‘rectificatie’ van Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie voert campagne voor de Saudische blogger Raif Badawi die tot 1.000 zweepslagen zou zijn veroordeeld. En dat is onjuist: het zijn 1.000 stokslagen. Overigens krijg je die daar – heel humaan – niet allemaal tegelijk, het gaat in porties van een stuk of 50 en daarna mag je een paar weken herstellen. Omdat Badawi 10 jaar in de bak zit hebben ze tijd genoeg. Zou Geert Wilders daar leven en werken, dan was dat zijn lot. Nu is hij alleen – maar al jarenlang – zijn privé-leven kwijt want vanwege voortdurende doodsbedreigingen 7 x 24 omringd door beveiligers, wonend op plaatsen die hij zelf niet vrij kon kiezen.

Het toont ook het dubbele van die Kamerdebatten. Nederland onderhoudt warme diplomatieke- en handelsbetrekkingen met zo’n land waarin de sharia het maatschappelijk leven bepaalt. Niks mensenrechten, niet eens vrouwenrechten. Nu is Saudi Arabië comfortabel ver weg, wie kijkt er naar die YouTube-filmpjes met stenigingen, onthoofdingen en stok- en zweepslagen? Maar Parijs: dat is al een stuk dichter bij.