Spring naar de content

Rotterdam heeft de smerigste lucht van Nederland

Even een frisse neus halen in Rotterdam is niet zo’n goed idee. De lucht in de havenstad en in omliggende gemeenten is de meest vervuilde van Nederland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Het percentage fijnstof is er sinds 2013 met bijna 8,5 procent gestegen en daarnaast is de stad sowieso al een van de Nederlandse gemeenten met de grootste hoeveelheid fijnstof in de lucht, zo blijkt uit beramingen van het RIVM. De vervuilde lucht wordt veroorzaakt door het verkeer, de industrie en de energiesector. De hoeveelheid vervuiling in Rotterdam zou zelfs de Europese grenswaarden overschrijden.

Maar ook voor Rotterdam is er hoop. De Maasstad is niet bepaald de enige die kampt met luchtkwaliteitproblemen. Er zijn inmiddels 8 steden in de wereld opgestaan tegen ‘koning auto’, die de absolute hoofddader is van vervuiling. Madrid, Parijs, Chengdu, Hamburg, Helsinki, Milaan, Kopenhagen en Gent worden straten voortaan ontworpen om over te lopen, en niet om over te rijden met een auto. Voor Rotterdam zouden deze steden als een goed voorbeeld kunnen dienen.

De maatregelen behelsen onder meer stedelijk gebied instellen waar de auto totaal is verbannen, de zogenaamde autoloze zones, zoals in Madrid en Parijs. Ondertussen wordt het aantal fietsstroken uitgebreid, alsmede groene netwerken, die parken door de hele stad met elkaar verbinden. Milaan spant de kroon, door mensen met een auto te belonen als ze deze thuislaten. De bestuurders krijgen een voucher voor het openbaar vervoer.

In principe is Nederland op de goede weg. Het RIVM verwacht volgens NU.nl dat het grootste deel van Nederland schoner wordt dan het nu is.

Onderwerpen