Spring naar de content

Cyber-jihadisten nemen 19.000 Franse websites over

Terwijl de Fransen langzaamaan weer de normale gang van zaken leken op te pakken na de aanslag op het redactiekantoor van Charlie Hebdo, tergen de terroristen van Islamitische Staat Frankrijk opnieuw. De jihadstrijder anno 2014 begeeft zich niet alleen op straat, maar ruilt bomgordel en kalasjnikov steeds vaker in voor muis en toetsenbord.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Zo gaven de sympathisanten van de terroristenclub 19.000 Franse websites een trap na. Bij de getroffen sites ging het beeld op zwart. Om precies te zijn het zwart van de inmiddels beruchte IS-vlag. In rode letters voor de vlag is te lezen: The Islamic State stay Inchallah. Free Palestine. Death to France. Death to Charlie.

IShack
Dit beeld kregen de gehackte Franse websites                                                  Bron: The Daily Mail

De cyberaanval van de IS-hackers komt (waarschijnlijk niet toevallig) een week na de aankondiging van hackerscollectief Anonymous om terrorisme ook digitaal te gaan slopen (zie onderstaand filmpje). Onder de getroffen sites zit een aantal grote bedrijven, universiteiten en gemeentewebsites van dorpen en steden.

IS en zijn volgelingen onderstrepen met deze actie hoe belangrijk het digitale front is geworden voor beide partijen in de strijd voor/tegen terrorisme. Vanaf het begin was de beweging al actief op sociale media, en voor het verspreiden van hun (veelal professioneel gemaakte) terreurvideo’s gebruiken zij bestaande kanalen als YouTube.

Eerder hackten vermeende IS-sympathisanten al het Central Command van het Amerikaanse leger, en bedreigden ze militairen en zelfs generaals met het bekendmaken van (onder meer) adresgegevens. Dit bleek uiteindelijk bluf van de jihadi’s.

De website van het Franse ministerie van Defensie kreeg eenzelfde aanval te verduren, maar bleek opgewassen tegen het digitale IS-gespuis. Admiraal Arnoud Coustilliere, het Franse hoofd van cyberdefensie, noemde de aanvallen op de website slechts een ‘kleine overlast’.

Maar de schaal van de digitale terreurdaad is volgens Coustilliere wel ongeëvenaard. Echter zijn er louter websites met een zwakke beveiliging uitgekozen. Een bewuste aanval op weerloze doelen dus. En dat strookt dan weer met de laffe tactieken die IS-sympathisanten in de ‘echte’ wereld toepassen.