Spring naar de content

Het ‘nieuwe lezen’ wordt, as we speak, in Amerika uitgevonden

In Nederland laten de grote uitgevers ons al jaren erop wachten en over het magere aanbod van de Nederlandse bibliotheken hoeven we het niet meer te hebben, maar in de Verenigde Staten wordt op dit moment het ‘nieuwe lezen’ uitgevonden: daar zijn inmiddels diensten beschikbaar waar je voor 10 dollar per maand net zoveel e-books kunt lezen als je aankan. Deze week sloot Macmillan, een derde grote Amerikaanse uitgever, zich daarbij aan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

Digitale boekendienst Oyster heeft inmiddels meer dan een miljoen (!) boeken op voorraad waaruit de abonnee willekeurig kan kezen, de concurrent (of collega) Scribd moet het doen met een half miljoen exemplaren – nog altijd meer dan een mens in zijn hele leven kan verstouwen. Deze week besloot de Amerikaanse uitgever Macmillan in zee te gaan met beide diensten en er ruim 1000 boeken uit het eigen fonds aan toe te voegen. Eerder hadden de uitgeverijen HarperCollins en Simon&Schuster dat ook al gedaan. Penguin, Random House en Hachette, andere grote uitgevers in de Verenigde Staten, beraden zich nog, maar kunnen deze ontwikkeling niet lang meer negeren.

Daarmee lijkt een stap gezet op weg naar het consumentenmodel dat eerder ook is ingevoerd in de lichtelijk zieltogende muziekindustrie met Spotify, dat wereldwijd vele tientallen miljoenen grbuikers voor een tientje per maand naar muziek laat luisteren. En in de televisiesector is er natuurlijk (onder andere) Netflix dat met een globale opmars bezig is met zijn films en vooral series. De boekenwereld, vooral in Nederland met zijn almaar teruglopende verkoop, heeft eveneens behoefte aan zo’n digitale ‘opkikker’ en in de Verenigde Staten bestaat die nu dus en is zelfs levensvatbaar gebleken.

Bij de 1000 boeken die Macmillan nu toevoegt aan het fonds van de twee boekendiensten gaat het overigens niet om de meest recente bestsellers maar om een deel van de ‘backlist’: nog wel beschikbaar (in druk, heette dat voor de digitale revolutie) maar meestal niet meer te vinden in de meeste kleinere boekwinkels. Dat lijkt ons ook voor de Nederlandse boekenuitgeverijen een uitstekende strategie. Ook die hebben de beschikking over veel boeken die nu niet meer te vinden zijn maar misschien online alsnog lezers weten te trekken.

Dat deze ontwikkeling op den duur het einde inluidt van bibliotheken (en helaas ook tweedehandsboekhandels) en kleinere boekwinkels is te betreuren maar onvermijdelijk. Kent u nog iemand die naar de bieb gaat om een cd’tje te lenen? Zo zal het straks ook met boeken gaan: die laad je online op je schermpje en als het boek niet boeit heb je binnen enkele minuten een ander.