Spring naar de content

‘Islamitische Staat wint terrein in Afghanistan’

Een gevaarlijke ontwikkeling: de terreurgroep Islamitische Staat breidt zich uit naar Afghanistan. Er zouden nieuwe strijders worden gerekruteerd onder de bevolking en opgeleid in lokale trainingskampen. Zal IS ook voet aan de grond krijgen in Afghanistan, dat het sinds kort zonder internationale troepenmacht moet stellen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerben Vlasveld

Khaama Press, de grootste nieuwswebsite van Afghanistan, schrijft dat er strijders van IS zijn gesignaleerd in meer dan tien verschillende provincies. De nieuwssite meldt dat er klachten binnenkomen over in het zwart geklede, zwaar bewapende troepen die passerende auto’s doorzoeken. De soldaten in kwestie zouden de lokale Afghaanse talen niet beheersen, wat erop wijst dat ze uit het buitenland afkomstig zijn.

Van Taliban naar Islamitische Staat
The Daily Mail meldt dat Mullah Abdul Rauf, een voormalig Talibanstrijder die in 2007 werd vrijgelaten uit Guantánamo Bay, in het zuiden van Afghanistan goede salarissen biedt aan mensen die bereid zijn zich bij IS aan te sluiten.

Mohammad Akundza, een regionale gouverneur in Afghanistan, vertelt aan Newsweek dat Rauf inderdaad is overgelopen van de Taliban naar IS, en Afghanen overhaalt zich ook bij laatstgenoemde organisatie aan te sluiten. “De ene dag dragen ze nog de witte kleding van de Taliban, en de volgende dag hebben ze zwarte kleren aan en noemen ze zichzelf IS.”

Bewondering voor IS
Afghanistan en Pakistan zijn een regio met veel groeipotentieel voor Islamitische Staat. Er zou onder de bevolking namelijk veel bewondering bestaan voor IS en Baghdadi, de leider van de terreurgroep die afgelopen jaar grote militaire successen boekte in Irak en Syrië. Ook een deel van de Taliban zou bereid zijn trouw te zweren aan IS.

Het gevaar van een IS-uitbreiding naar Afghanistan is duidelijk. Toch moeten we niet op de zaken vooruit lopen, zegt Ben Barry, werkzaam bij het International Institute for Strategic Studies. “De berichten over veroveringen in Afghanistan zijn bijvoorbeeld niet bevestigd door leiders van IS.”

Barry benadrukt dat de Taliban en IS bovendien uiteenlopende belangen hebben. De Taliban zien zichzelf als de rechtmatige regering van Afghanistan, een machtsclaim waardoor ze lijnrecht tegenover IS staan, aangezien die een kalifaat nastreven waarin zijzelf de macht hebben. Het lijkt daarom onwaarschijnlijk dat IS zonder slag of stoot territorium zal veroveren in Afghanistan.

Onderwerpen