Spring naar de content

Smakeloos: wapenliefhebbers spelen aanslag op Charlie Hebdo na

De aanslag op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo wordt door wapenlobbyisten aangegrepen om het bezit van wapentuig te promoten. The Truth About Guns, een Amerikaanse organisatie die zich bezighoudt met het ophemelen van wapenbezit, speelt de aanslag na om te bewijzen dat de journalisten beter wapens hadden kunnen dragen. Minpuntje: ook mét wapens overleefde niemand het.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerben Vlasveld

Zou het bloedbad in Parijs anders zijn verlopen als meer mensen op de redactie van Charlie Hebdo gewapend waren geweest? Die vraag speelde klaarblijkelijk door het hoofd van de wapenliefhebbers van The Truth About Guns. In een reconstructie vielen twee getrainde aanvallers met paintballgeweren een nagebouwde redactie binnen. Een groep vrijwilligers functioneerde als journalisten, één van hen bewapend.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

In totaal werd de aanval negen keer nagespeeld, in de meeste gevallen lukte het de verdediger – die van tevoren wist dat er een aanval op komst was – één van de twee terroristen uit te schakelen voordat hij en de rest van de aanwezige vrijwilligers alsnog werden neergeschoten.

De mannen van de wapenfanclub uit Texas weigeren overigens om te concluderen dat het bewapenen van de journalisten nutteloos zou zijn geweest. Ze zouden eerder namelijk al hebben aangetoond dat ‘gewapende verdedigers in sommige gevallen bijna 100% effectief waren in het stoppen van vergelijkbare aanvallers.’ Argumentatie in de trant van ‘in enkele gevallen werkt het altijd’, dus. Paradoxaal en weinig overtuigend.

In onderstaande video’s ziet en hoort u hoe de aanvallers tijdens de simulaties de zogenaamde redactie van Charlie Hebdo neermaaien terwijl ze kreten als ‘Die, bitch!’ en ‘Allah akbar!’ roepen. Weinig invoelend, om de moordpartij na te spelen met politieke doeleinden in het achterhoofd, zeker zo kort na het daadwerkelijke drama.

Onderwerpen