Spring naar de content

Onderzoek: harde werkers zijn vaker alcoholist

Houdt u wel van een flinke neut na een lange dag werken?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

U bent waarschijnlijk niet de enige, want uit onderzoek blijkt dat onder workaholics meer alcoholisme voorkomt. Vooral degenen die 55 uur of meer per week werken, laven zich veelvuldig aan riskante hoeveelheden alcohol. Waar ze de tijd vandaan halen om te drinken, is niet bekend.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Maar drinken doen ze. Want het mag geen verassing heten dat lange dagen leiden tot meer stress, uitputting en mentale problemen. Geen wonder dat sommige werknemers in een dergelijke situatie naar de fles grijpen. Maar liefst dertien procent van de workaholics is ook een alcoholic. 

Deze cijfers komen voort uit een onderzoek dat is uitgevoerd door wetenschappers van het British Medical Journal. Ze legden 330.000 mensen in veertien EU-landen een vragenlijst voor over hun riskante drankgebruik. Vrouwen komen bij veertien drankjes per week in de gevarenzone, mannen bij 21 drankjes.

De BMJ, een Britse organisatie dus, onderstreept daarmee het belang van the European Union Working Time Directive, een richtlijn uit 1998 die ervoor zorgt dat werknemers niet langer dan 48 uur per week (inclusief overuren) mogen werken. Groot-Brittannië is echter een uitzondering op die regel, daar mogen werknemers op vrijwillige basis langer werken.

De resultaten geven stof tot nadenken. Maar of het aantal werkuren reduceren ook direct zal leiden tot een daling van het aantal alcoholisten, zal apart onderzocht moeten worden.

Onderwerpen