Spring naar de content

Hoe slimme Grieken massaal het land verlaten

Schreven we eerder over een brain drain in Rusland, ook Griekenland heeft er op grote schaal mee te maken. Al meer dan 200.000 mensen hebben Griekenland verlaten sinds het land vijf jaar geleden geraakt werd door de financiële crisis. De verkiezingen komende zondag staan dan ook in het teken van die crisis en van de armoede in het land. Daar wordt ook door de in het buitenland woonachtige Grieken met spanning naar uitgekeken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Overal ter wereld zitten ze nu, de Grieken. Als dokters in Duitsland, academici in Engeland of als winkeliers in Amerika. Het feit dat zoveel Grieken het land verlaten hebben, is misschien nog wel het ergste effect van de crisis, die het land al jaren in zijn greep heeft. De Britse krant The Guardian sprak met enkelen van hen.

griek640

Griekenland is waar ik zou moeten zijn,” zegt Maritina Roppa, 28, een arts in opleiding die Griekenland drie jaar geleden verliet voor Minden, het noordwesten van Duitsland. “Het is zo jammer dat mensen zoals ik, in hun jaren ’20, hebben gehad om te gaan.” Bijna de helft van alle landverlaters ging naar Duitsland en Groot-Brittannië. De werkloosheid in het land is groot en 55 procent van de werklozen is jonger dan 35 jaar.

Het is een enorm verlies van menselijk kapitaal, waarvan de invloed pas in de komende tien jaar gevoeld zal worden,” zegt Aliki Mouri, een socioloog aan het Nationaal Centrum voor Sociaal Onderzoek, in The Guardian. “Mensen die zijn opgeleid tegen een hoge prijs, zowel voor hun families als de overheid, werken nu in rijkere landen die helemaal niet in hen hebben geïnvesteerd.” Ze voegt daar wel aan toe dat Griekenland ook in goede tijden moeite had met het overschot aan hoog opgeleide mensen.

“In het begin was het moeilijk,” zegt Roppa in de Britse krant. Van haar maandloon van 3.000 euro kunnen ze in Griekenland alleen maar dromen. “Veel kranten in Duitsland schreven alleen maar over die ‘luie Grieken’, een hoop vooroordelen, maar het grappige is dat er in deze regio alleen al zo’n 2.000 Griekse artsen zijn.” Net als veel van haar collega’s geeft Roppa een deel van haar salaris aan haar familie in Griekenland.

grieks640

Hoewel cijfers in november voor het eerst in zes jaar wezen op een groei, willen nog steeds veel Griekse studenten in het buitenland studeren. “In Griekenland is het niet mogelijk om vooruitgang te boeken,” zegt Carmella Kontou, een schoonheidsspecialiste, die overweegt te verhuizen naar de Verenigde Staten. “Je kan niet eens beginnen te denken aan het hebben van een gezin of het bereiken van dingen die elders in Europa volkomen normaal zijn.”

Bij de verkiezingen is het mogelijk dat de (extreem) linkse partij Syriza wint. Die wil de bezuinigingen die de eurolanden en het IMF de afgelopen jaren afdwongen terugdraaien. Die bezuinigingen waren juist een voorwaarde voor de miljardensteun die het land ontvangt. Duitsland heeft al aangegeven het acceptabel te vinden als het land de eurozone verlaat. Maar het is nog niet te laat en ook voor de Grieken in het buitenland is er nog hoop. “Ik wil graag terug gaan,” zegt Roppa. “We hebben veel te bieden met nieuwe ethiek en mentaliteit. Het land is totaal vernederd door corrupte politici en een systeem dat te lang getolereerd is.” Alle ogen zijn zondag in ieder geval op Griekenland gericht.