Spring naar de content

Nieuwe diersoorten ontdekt… in het museum

Je hoeft niet per se in een of ander ondoordringbaar woud te gaan rondbanjeren om nieuwe diersoorten te ontdekken. Dat blijkt uit een studie in het vakblad ZooKeys waarin Italiaanse onderzoekers vier nieuwe krekelsoorten beschrijven, ‘ontdekt’ in museumcollecties.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

De krekels zijn afkomstig uit Centraal Afrika. Een van de diertjes lag al 100 jaar stof te vergaren en is toepasselijk Arostratum oblitum gedoopt (‘oblitum’ is Latijn voor ‘vergeten’).

De onderzoekers bestudeerden krekels afkomstig uit verschillende Europese musea voor natuurwetenschappen. Het onderzoek maakt deel uit van het Europese Synthesys project, dat het onderzoekers makkelijker wil maken om toegang te krijgen tot de ongeveer 390 miljoen specimens die worden bewaard in Europese musea. Volgens de Italiaanse wetenschappers zitten daar nog veel nieuwe soorten tussen.

Ook het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) is betrokken bij het Synthesys project. In 2012 werd in het KBIN nog een nieuw soort lieveheersbeestje ontdekt dat al 175 in de collectie zat. Bij een nazicht van de collectie werd duidelijk dat het diertje aanvankelijk onterecht tot een al bekende soort was gerekend.

Dat museumkasten nog zoveel onbestudeerde planten en dieren bevatten heeft te maken met tijdsgebrek. ‘Daarnaast hebben musea niet voor alle groepen planten en dieren specialisten in huis’, zegt Wouter Deconinck, curator van de insectencollectie van het KBIN. ‘Het is dan wachten tot een expert terzake zich over de collectie buigt.’

Onderwerpen