Spring naar de content

Onderzoek suggereert: één oorzaak voor veel mentale problemen

Schizofrenie, bipolaire stoornis, depressie en ADHD delen bepaalde genetische afwijkingen die het immuunsysteem beïnvloeden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

Honderden genetische afwijkingen in het hele genoom verhogen het risico op psychiatrische stoornissen zoals schizofrenie of ADHD. Het is echter niet duidelijk hoe die genetische veranderingen verschillende biologische processen beïnvloeden die vervolgens hersenfuncties veranderen.

Gerome Breen (Kings’ College London) en zijn collega’s analyseerden genetische data van meer dan 60.000 proefpersonen, zowel gezonde mensen als personen met schizofrenie, bipolaire stoornis, ernstige depressie, autisme en ADHD. De onderzoekers zagen dat twee soorten genen risicofactoren zijn voor de ontwikkeling van al deze stoornissen: genen gelinkt aan de werking van het immuunsysteem en genen gelinkt aan moleculaire veranderingen die de DNA-expressie veranderen – genen aan- of uitzetten, zeg maar.

Het lijkt er dus op dat er gemeenschappelijke biologische oorzaken te vinden zijn voor de verschillende mentale problemen. Dat kan helpen om nieuwe behandelingen te ontwikkelen, onafhankelijk van de exacte diagnose. De studie is gepubliceerd in Nature Neuroscience

Onderwerpen