Spring naar de content

Sneller oud door zware jeugd

Als een kind een moeilijke jeugd heeft gehad, zien mensen dat kind vaak als vroeg volwassen. Uit onderzoek van het Butler Hospital, Rhode Island, dat werd gepubliceerd in Biological Psychiatry, blijkt nu dat heftige gebeurtenissen in de jeugd ook echt invloed hebben op het verouderingsproces. Deze verandering is terug te zien op cellulair niveau.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Verhulsdonk

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 299 volwassenen, die werden ingedeeld in verschillende categorieën waar het hun jeugdsituatie betrof. Zo waren er groepen volwassenen die in hun jeugd te maken hadden gehad met verwaarlozing of met alcoholisme of drugsgebruik in de familie. De onderzoekers vergeleken het DNA van de proefpersonen die weinig traumatische ervaringen hadden gehad met dat van degenen die een zware jeugd hadden gehad.

Ook echt ouder
Het bleek dat de proefpersonen met traumatische ervaringen diverse verschillen hadden in het DNA ten opzichte van de volwassen met een gelukkige jeugd. Zo waren hun telomeren korter, een eigenschap die in verband wordt gebracht met vele ouderdomsziektes. Verder waren er veranderingen opgetreden in het mitochondriaal DNA die ook optreden bij veroudering. Het onderzoek wijst er dus op dat mensen met trauma’s lichamelijk ouder zijn, omdat het verouderingsproces bij hen op cellulair niveau verder gevorderd is dan bij leeftijdsgenoten.

De onderzoekers zeggen geïnteresseerd te zijn in deze veranderingen, omdat er steeds duidelijker bewijs is dat lichamelijke klachten in verbrand gebracht kunnen worden met psychische trauma’s. Als er meer inzicht is in wat – bijvoorbeeld – een moeilijke jeugd met het lichaam doet, kunnen mensen beter behandeld worden én kunnen de negatieve effecten wellicht worden voorkomen.