Spring naar de content

Unicum: Obama noemt transgenders in State of the Union

President Obama was al de eerste president om zich uit te spreken voor het homohuwelijk en voor rechten voor de LTBT-gemeenschap. Gister voegde hij daar een nieuwe doorbraak aan toe. Daar hij de eerste president is om de woorden ‘lesbian’ ‘bisexual’ en ‘transgender’ te gebruiken in een State of the Union.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Verhulsdonk

In zijn speech benadrukte de president de waarde van de vrijheid van meningsuiting. Hij sprak zich openlijk uit tegen de discriminatie van vrouwen, religieuze minderheden, homo- en biseksuelen, lesbiennes en transgenders.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De reacties vanuit de LGBT-gemeenschap waren positief. Zij erkennen dat het noemen van een woord op zich niet genoeg is om serieuze veranderingen teweeg te brengen, maar zien het expliciet benoemen van transgenders en het openlijk uitspreken tegen discriminatie als een belangrijk statement van de president, dat ervoor kan zorgen dat de emancipatie van deze gemeenschap sneller zal verlopen.

Verder waren er nog andere verschillen in de speech ten opzichte van vorige jaren. Ten eerste werd het woord Al Qaeda voor het eerst sinds 2001 niet genoemd. Verder brak Obama met de traditie dat alleen de pers vlak voor het uitspreken van de State of the Union de tekst in handen krijgt. Dit jaar was dat anders. Via de website Medium was de volledige tekst voor iedereen met internet beschikbaar.

Bekijk hier onder het fragment van de State of the Union