Helpen honden op kantoor tegen stress?

Voor bazen die zich afvragen hoe ze de stress bij hun personeel kunnen wegnemen zonder al te veel geld uit te geven: een hond laten rondlopen op de werkvloer kan weleens de oplossing zijn.

Onderzoeken wijzen al langere tijd uit dat de dieren therapeutisch kunnen werken. Zo is onder meer bewezen dat het herstel van patiënten met hartfalen positief beïnvloed wordt door de aanwezigheid van een viervoeter.  Dat de dieren stress verminderen op de werkvloer is inmiddels ook door studies bewezen. De productiviteit neemt zelfs toe, zo bleek uit meerdere testen met een groep van 550 proefpersonen.

CNN sprak met Vivian Chan, die een architectenbureau in Londen heeft. Op kantoor loopt daar de langharige jack russel Tiger rond. En dat is goed voor het moreel van de werknemers, weet ze.

“Architectuur kan soms behoorlijk stressvol zijn. Een hond werkt therapeutisch. Soms krijgen we boze telefoontjes van lastige klanten en dan doen we ons verhaal bij Tiger. Hem vrolijk tussen de stoelen door zien springen werkt relativerend.”

Ook bij de klanten is Tiger een geliefde verschijning. “Soms valt hij bij ze in slaap aan hun voeten. Sommige klanten onderhandelen met me terwijl ze Tiger aaien. Ze brengen zelfs traktaties voor hem mee.”

Bij de buren, een bedrijf dat apps ontwikkelt, woont de vierjarige bordercollie Rabobi, die zijn werkende baasjes dagelijks bijstaat. Volgens Imke Siefkes, project-manager van het bedrijf, is Rabobi een ontstressende factor in de kantooromgeving. “Het is niet zo dat het aaien direct werkt, maar zijn aanwezigheid werkt wel kalmerend. Hij creëert een vriendelijke omgeving.”

Reageer op artikel:
Helpen honden op kantoor tegen stress?
Sluiten