Spring naar de content

Onthullend: hieruit bestaan McDonald’s-frietjes

Over de frietjes van McDonald’s gaan al jaren de wildste geruchten. Zo zouden de beroemde patatjes geen aardappel bevatten, andere boze tongen beweren zelfs dat het spul puur en alleen uit plastic bestaat. Hoe zit het echt?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Grant Imahara, voormalig ‘mythbuster’ van het Discovery Channel-programma, zocht naar de antwoorden op de vragen die bij hem ontstonden toen hij hoorde dat het restaurant maar liefst 17 ingrediënten gebruikt bij het maken van de patat.

Eén ding is in ieder geval zeker: er zit wel degelijk aardappel in de patat van McDonald’s. Daarnaast worden er in meerdere stadia verschillende soorten olie gebruikt, alsmede een serie smaakstoffen. Ook zit er een hoeveelheid dimethylpolysiloxane in, dat klinkt eng, maar is een antischuimmiddel dat in heel veel voedsel voorkomt.

De McDonald’s-patat bevat ook dextrose, een suiker. En natuurlijk zout, zodat het niet naar karton smaakt. Ook de stof tert-butylhydrochinon: een op petroleum gebaseerde chemische stof en antioxidant is in de friet te vinden. Deze wordt gebruikt om houdbaarheid te verlengen en verkleuring of bederf tegen te gaan.

Volgens Grant hoeven we ons ondanks de waslijst aan ingrediënten weinig zorgen te maken over de patat. Het belangrijkste gedeelte blijft aardappel en de middelen die erbij gebruikt worden zijn volgens hem niet schadelijk.

Bekijk hier de uitleg van Grant Imahara.

Onderwerpen