Spring naar de content

International Film Festival Rotterdam toont hedendaagse realiteit in alle facetten

Filmliefhebbers kunnen hun hart weer ophalen: het grootste filmfestival van Nederland, het International Film Festival Rotterdam, opende afgelopen woensdag en bezorgen de bezoekers vele uren vermaak met films uit alle werelddelen. HP/De Tijd blikt vooruit met Isabelle de Klein, persvoorlichter van het IFFR.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rowie van der Vliet

Waar het thema van het festival in 2014 ‘Europa’ was, is er dit jaar gekozen voor diverse, actuele thema’s. “Alle films gaan wel over de hedendaagse realiteit. We hebben dit jaar diverse programma’s rondom propaganda, feminisme, de 24-uurs economie en surrealisme.”

Het festival staat bekend om de unieke films die weinig elders te bewonderen zijn. Maar daar gaat men verandering in brengen door middel van de Tiger release, waardoor de independent films na afloop van het festival op Google Play of iTunes kunt worden aangeschaft. Overigens is het moeilijker om dit jaar een film te missen. De organisatie koos ervoor om de speelfilms meerdere keren achter elkaar te vertonen zodat ook populaire films voor een groter publiek toegankelijk zijn.

Meer dan films alleen
De nieuwe categorie Limelight vertoont films die later in de bioscopen in Nederland verschijnen. “We zijn een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld. We moeten ons blijven vernieuwen om onze unieke positie te behouden”, aldus De Klein. Met die achterliggende gedachte worden ook wereldpremières duidelijker aangegeven, zoals het Nederlandse La vie de Jean-Marie.

Naast de 202 speelfilms is er nog veel meer te beleven in Rotterdam. “Het draait natuurlijk niet alleen om de films maar ook om de feestjes in de Schouwburg.” Het festival verzorgt naast feest en films ook talkshows en masterclasses. “Zelf ben ik van het weekend veel te druk om een film te gaan bekijken – ik werk zo’n 12 uur per dag- maar ik wil sowieso naar de talkshow van Tom Barman”, tipt De Klein. De frontman van het Vlaamse dEUS, tevens regisseur, heeft elke avond om 22:00 uur zijn eigen show. Mocht De Klein wel tijd over hebben dan zou ze het Griekse A Blast (dat een bizarre kijk geeft op de crisis) en het Zuid-Koreaanse Romantic Heaven (geregisseerd door Jang Jing die veel aandacht krijgt van IFFR) bezoeken.

Het International Film Festival Rotterdam opende op woensdag 21 januari met het Britse War Book en loopt tot zondag 1 februari, tips van de HP/De Tijd-redactie vindt u hier.