Spring naar de content

Moet de e-sigaret toch weer bij het oud vuil?

Hoe (on)gezond is de e-sigaret? Volgens de makers van het elektrische rokertje is hun product stukken minder ongezond dan de normale sigaret, maar wetenschappers discussiëren al langer over de potentiële gezondheidsrisico’s van elektrisch roken. Wetenschappers wijzen erop dat er tot wel 15 keer meer van het kankerverwekkende formaldehyde in de damp van e-sigaretten kan zitten. Toch maar weer wegstoppen in de keukenla, dat ding?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerben Vlasveld

E-sigarettenrokers inhaleren geen tabak, maar een nicotinehoudende damp. Volgens de producenten is dat stukken minder gevaarlijk voor de gezondheid dan normale sigarettenrook. Maar is er eigenlijk wel voldoende bekend over de gezondheidsrisico’s van elektrisch roken? Een groep Amerikaanse wetenschappers waarschuwt voor de mogelijke gevaren van de e-sigaret in een open brief in the New England Journal of Medicine. Volgens de onderzoekers kan de damp van e-sigaretten gevaarlijke hoeveelheden van het giftige formaldehyde bevatten.

Formaldehyde, de chemische substantie die onder meer wordt gebruikt voor het conserveren van de lichamen van overledenen, staat bekend als kankerverwekkend. Volgens de onderzoekers kan de damp van elektrische sigaretten tot 15 keer meer formaldehyde bevatten dan een normale sigaret, en levert die derhalve gezondheidsrisico’s op.

De wetenschappers registreerden de gevaarlijke stof als het apparaat op het hoogst mogelijke ‘voltage’ stond ingesteld. Volgens vertegenwoordigers uit de e-sigaretindustrie wordt die stand in de praktijk bijna nooit gebruikt vanwege de onaangename smaak die ermee gepaard zou gaan.

Volgens de onderzoekers ontbreekt het tot nu toe aan studies die de lange termijn-gevolgen van elektrisch roken adequaat in kaart hebben gebracht. “Maar de bottom line is dat er gif in de e-sigaret zit. In sommige gevallen zelfs meer dan in normale sigaretten. En als je elektrisch rookt, kun je waarschijnlijk beter niet roken in de hoge-voltage-stand,” aldus James Pankow, medeauteur van de ingezonden brief.

Volgens pleitbezorgers van de e-sigaret is het onderzoek naar de risico’s van elektrisch roken onvolledig. Zij zeggen dat er maar één type e-sigaret is getest door de wetenschappers, en dat de nadruk op formaldehyde de afwezigheid van andere giftige stoffen die in gewone sigaretten wél voorkomen buiten beeld laat. Of u de e-sigaret beter diep kan wegstoppen in de keukenla, is kortom nog niet duidelijk.