Spring naar de content

Al 200.000 Europeanen willen door Google worden vergeten

Het moet een behoorlijk groot team zijn dat zich bij Google bezighoudt met het Europese recht om vergeten te worden, want het aantal Europeanen dat zich het laatste half jaar bij de Amerikaanse zoekgigant heeft gemeld, is opgelopen tot boven de 200.000, zo blijkt uit de jongste cijfers. ‘Slechts’ 40 procent daarvan wordt overigens daadwerkelijk verwijderd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

Het Europese recht om vergeten te worden werd in mei vorig jaar ingevoerd na een uitspraak van het Europese Hof. Dat vond dat er redenen kunnen zijn om links naar bepaalde websites niet meer te laten zien, als er bijvoorbeeld irrelevante of verjaarde informatie op staat. Dat recht is overigens niet alleen van toepassing op Google, maar op alle indexerende zoekmachines. Vanwege de dominantie van Google (het heeft 90 procent van de Europese zoekmarkt in handen) komen daar verreweg de meeste verzoeken binnen.

Uit Nederland meldden zich tot dusver 12.611 mensen bij Google, die 46.000 links verwijderd wilden zien. Ook van die Nederlanders kregen slechts 4 op de 10 hun zin. Vrijdag diende overigens bij de Amsterdamse rechtbank een hoger beroep tegen een negatief besluit van Google van een Nederlander die alsnog zijn gelijk wilde halen. De uitspraak in dat hoger beroep wordt de komende weken verwacht.

Het zal niet verbazen de meeste verzoeken tot verwijdering in enige vorm te maken hebben met het veld van de sociale media. Onbetwist aan kop staat Facebook, maar ook YouTube doet aardig mee. De ongewenste ‘post’ of het ongelukkige filmpje zijn dan natuurlijk niet echt van het internet verdwenen: het betekent alleen dat Google ze niet meer opneemt in de zoekresultaten.

En zelfs dat is niet helemaal waar: Google beperkt zich bij het vergeetrecht tot de Europese domeinen, zoals een woordvoerder eerder deze week in Brussel liet weten. Dat betekent dat Google.nl de zoekresutlaten niet meer laat zien, maar bijvoorbeeld Google.com nog wel. Wij hebben hier al eerder laten zien dat die omweg niet zo moeilijk te bewandelen is. Reden voor de Europese bestuurders om er bij Google op aan te dringen die weg ook af te sluiten, maar daar voelen ze daar vooralsnog helemaal niets voor.