Spring naar de content

Drie partydrugs die goed voor je kunnen zijn

Drugs zijn slecht. Aldus de meeste voorlichtingscampagnes. Opmerkelijk eigenlijk, want veel drugs die nu als partydrug worden gebruikt, vinden hun oorsprong in de medische wereld. Sommige keren na verloop van tijd ook weer terug naar hun herkomst. Een drietal voorbeelden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Verhulsdonk

1. Ketamine
Ketamine is een drug die eerst werd gebruikt als verdovingsmiddel voor dieren. Maar het spul werd al snel opgepikt in de party-scene. De drug geeft, bij lage dosering, vooral een opgepept dromerig effect. Bij hoge doseringen treden hallucinaties op. Ideaal voor veel ravers die graag tussen hemel en aarde zweven. Maar behalve voor het drogeren van dieren en jongeren op technofeesten, blijkt ketamine nog voor iets anders geschikt te zijn; het is een effectief middel tegen depressie. Patiënten die geïnjecteerd werden met een lage dosis ketamine zeiden zich al binnen een dag beter te voelen. Dit in contrast met de al langer bestaande antidepressiva, die vaak pas op langere termijn effect hebben. Onderzoekers waarschuwen wel dat de belangrijkste vraag, of het gebruik wel veilig is, nog niet is beantwoord. Ketamine wordt dus vooralsnog niet als medicijn voorgeschreven.

2. Lachgas
Joseph Priestley ontdekte het gas al in 1772, maar het gebruik ervan raakte pas in zwang toen Thomas Beddoes en James Watt met het middel gingen experimenteren. Zij brachten een schrijven uit waarin zij claimden dat het gas goed werkte tegen tuberculose en andere longaandoeningen. Rond 1790 werd het recreatief gebruiken van lachgas populair in de artistieke kringen van Groot-Brittannië, en in de 19de eeuw werd het gas zelfs een kermisattractie. Nadat de aardigheid daar van af was, dook het in de medische wereld op als verdovend middel. Vooral tandartsen gebruikten het graag om hun patiënten tegen pijn te beschermen. Tegenwoordig wordt het gas in combinatie met andere middelen nog steeds als verdovend middel toegepast, vooral in Groot-Brittannië en Canada. Het meest voorkomende gebruik is bij bevallingen, tandartsbehandelingen en andere situaties waarin acute pijn moet worden bestreden. Verder zou het gas helpen tegen afkickverschijnselen bij hevige verslavingen aan harddrugs en alcohol. Ondanks deze toepassingen kennen de meeste mensen het gas vooral in de ‘ballonnetjes’ die op menig festival verkocht worden om de minutenlange roes die de gebruiker ervan krijgt.

3. Paddo’s
Hoewel misschien niet helemaal te kwalificeren als partydrug mogen paddo’s in dit rijtje niet ontbreken. Paddo’s, sinds 2008 verboden in Nederland, hebben een sterk bewustzijnsveranderende werking. De oorsprong van het gebruik is niet exact bekend, maar moet heel ver teruggaan. De paddestoelen speelden een belangrijke rol bij ceremonies van Midden- en Zuid-Amerikaanse volkeren. Sinds 1994 waren paddo‘s in Nederland te koop in de smartshop, waar vandaag de dag alleen nog de minder heftige truffels verkocht mogen worden. Maar behalve de psychedelische werking kunnen de paddestoelen een sterk effect hebben bij mensen met een depressie. De werkzame stof, psilocybine, kan een gunstige invloed hebben op mensen met psychische aandoeningen als OCD of angststoornissen.