Spring naar de content

Overzicht: de belangrijkste bevindingen van Rosetta

Op 12 november vorig jaar hield bijna de hele wereld de adem in. Rosetta’s ruimtelander Philae zou proberen te landen op de komeet met de pakkende naam: 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. En het lukte. Een geweldige prestatie, maar Rosetta heeft zelf ook de nodige gegevens verzameld. Enkele dingen die we te weten zijn gekomen:

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Verhulsdonk

1. Het water op de komeet heeft niet dezelfde scheikunde samenstelling als het water op aarde. Dat wil zeggen dat de theorie dat er water op onze planeet is gekomen door een botsing met kometen een stuk minder aannemelijk is geworden.

2.  De komeet in kwestie komt uit de grote familie van kometen die, als ze het verst van de zon vandaan zijn, in de buurt van Jupiters omloopbaan komen. Vandaar dat die de Jupiterfamilie wordt genoemd. Door de nieuwe onderzoeksgegevens denken astronomen nu dat de groep kometen op veel verdere afstand is ontstaan dan tot nu toe was aangenomen.

3. Het oppervlak van de komeet is behoorlijk vreemd, en zeer divers. Zo is het ene stuk vlak, maar ligt er daarnaast een krater. Een ander gebied bestaat uit allemaal kleine heuveltjes, die de wetenschappers aanduiden als ‘kippenvel’. Vanwege de vreemde vorm, die wel iets wegheeft van een eend, denken de onderzoekers dat de komeet misschien is ontstaan uit twee aparte delen.

4. De komeet spuit gassen de ruimte in. Tot nu toe lijkt het vooral te gaan om waterdamp, koolstofdioxide en koolstofmonoxide. De verwachting is dat de gasexplosies zullen toenemen naarmate de komeet dichter bij de zon komt. Het is mogelijk dat door de heftigheid van de explosies stukken van de komeet af zullen spatten.