Spring naar de content

Het is nooit te laat: een campagne over psychoses

Met de stampvolle vertoning van de film Psychose! in filmmuseum Eye in Amsterdam begint op 28 januari de campagne ‘Het is nooit te laat’. De film is gemaakt door Daniel Krikke, die zelf vier jaar geleden een psychose kreeg. De voorlichtings- en beeldvormingscampagne richt zich op preventie en de-stigmatisering van psychoses.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Verhulsdonk

Daniel liep twee jaar lang met zijn ervaringen rond, zonder dat zijn omgeving ervan wist. Alleen zijn ouders waren op de hoogte van wat hem was overkomen. Schaamte en angst waren de redenen waarom hij niet naar buiten trad met zijn verhaal, maar op een bepaald moment kwam hij tot het inzicht dat het belangrijk was erover te praten. Daniel, die afgestudeerd is aan de Hogeschool Kusten Utrecht, besloot een film te maken over psychoses.

Tijdens het maken van de film kwam hij in contact met diverse ervaringsdeskundigen. Meike, Aram, Donjoey en Yve hebben net als Daniel een psychose ervaren en wilden hun verhaal vertellen. Toen Daniel aan hen vroeg waarom ze mee wilden doen aan zijn film, was het antwoord eenduidig: “Als ik dit verhaal niet vertel, kan ik mezelf niet zijn.”

“Deels een persoonlijk motief, dus,” vertelt Aram Balian aan HP/De Tijd. “Maar ook zeker om anderen met dezelfde ervaringen te helpen. Op dit moment worden mensen die psychoses hebben gehad, vaak afgeschreven voor een baan of een opleiding. Wij kunnen dingen, wij kunnen ook leren en werken”” aldus Balian, die drie jaar geleden een zware psychose doormaakte en nu ondernemend en volop in het leven staat. ‘Wij hebben psychoses gehad en zijn er goed uitgekomen, we willen dat verhaal overbrengen.”

De campagne heeft als doelgroep diverse werkgevers en overheids-, onderwijs- en zorginstellingen. De nadruk zal liggen op preventie en beeldvorming. Om dit efficiënt en op grote schaal te doen, heeft het team een op maat gemaakte film, een bijpassend werkboek en interactieve bijeenkomsten ontwikkeld.

“Op dit moment is er nog geen handboek voor wat je moet doen bij een psychose en hoe je ervan herstelt, maar juist door ervaringen en kennis te delen kan je voorkómen en helpen.” Balian wil, behalve uitleggen wat een psychose is, ook een hoopvolle boodschap overbrengen voor mensen die in het herstelproces zitten. Alle sprekers zijn succesvol en realiseren zich dat dat niet voor iedereen met dezelfde ervaring het geval is.

De campagne zal in eerste instantie een jaar duren, maar bij succes willen de makers langer doorgaan. Op psychische problemen rust nog steeds een groot taboe, stellen ze, terwijl een van de belangrijkste manieren om beter te worden is om er normaal over te kunnen spreken.

Zie hieronder de trailer van de film:

Voor meer informatie en contact over de campagne en het team: www.hetisnooittelaat.nl