Spring naar de content

Medicijn tegen ziekte door radioactieve straling in de maak?

Onderzoekers hebben een stof ontwikkeld die menselijke cellen beschermt tegen de gevolgen van radioactieve straling, zelfs wanneer hij pas na drie dagen wordt toegediend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door EOS Wetenschap

DBIBB is de naam van het misschien toekomstige medicijn, gemaakt door onderzoekers van de University of Tennessee. Bij testen op verschillende menselijke en muizencellen verkleinde de stof de schade die door radioactieve straling werd veroorzaakt. Wanneer muizen aan radioactieve straling werden blootgesteld en pas na drie dagen DBIBB toegediend kregen, was na 30 dagen 93 procent van de diertjes nog in leven, tegenover 20 procent in de muizengroep zonder DBIBB-behandeling. DBIBB kan dus mogelijk het eerste medicijn tegen stralingsziekte worden dat slachtoffers na een kernexplosie kunnen innemen.

DBIBB is een verbeterde versie van GRI-977 143, een stof die de door radioactiviteit veroorzaakte celschade en -sterfte tegengaat door het eiwit LPA2 te activeren. MaarGRI-977 143 verricht nog tal van andere activiteiten en bleek weinig geschikt voor de ontwikkeling tot medicijn. Daarom maakten de onderzoekers DBIBB, dat zich effectiever op LPA2 richt.

De stof wordt nu verder onderzocht in de hoop er uiteindelijk een medicijn van te maken, schrijven de onderzoekers in het vakblad Chemistry & Biology van 22 januari. DBIBB is mogelijk ook interessant voor kankerpatiënten die bestraald worden of astronauten die veel kosmische straling oplopen.

Een kernexplosie is gevaarlijk voor ons omdat daarbij een grote hoeveelheid ioniserende straling vrijkomt, elektromagnetische straling met een hoge frequentie. Die veroorzaakt DNA-schade, wat organen aantast of tot de dood kan leiden.

Onderwerpen