Spring naar de content

Eerste boete voor overtreden netneutraliteit voor Vodafone en KPN

Vandaag zijn de eerste boetes in Nederland voor overtreding van netneutraliteit uitgedeeld. Providers Vodafone en KPN zijn de eersten die de twijfelachtige eer ten deel viel. Ze worden beboet door de Autoriteit Consument & Markt (AMC) met bedragen van 200.000 (Vodafone) en 250.000 (KPN) euro.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Verhulsdonk

KPN overtrad de netneutraliteit door op zijn gratis Wifi-hotspots bepaalde diensten te blokkeren. Hieronder vielen bijvoorbeeld vormen van internetbellen. Het is volgens de nieuwe wet, die twee jaar geleden van kracht werd, niet toegestaan om te bepalen wat men wel en niet op internet kan doen. De zaak kwam van de grond doordat een partij die een van de geblokkeerde diensten aanbod, contact zocht met het ACM.

Volgens Tim Rosendahl, woordvoerder van de ACM, was de beperking van KPN ‘zo overduidelijk in strijd met de regels voor netneutraliteit’ dat ze er niet omheen konden. ‘We hebben ook besloten geen waarschuwing te geven, maar KPN meteen te beboeten,’ vertelt hij aan HP/De Tijd.

Vodafone werd al eerder op de vingers getikt met Vodafone-dochter Sizz. Hiermee konden gebruikers tv-programma’s van RTL gratis bekijken zonder dat ze het van hun databundel werd afgetrokken. Na een waarschuwing verdween deze optie, maar Vodafone deed nu nagenoeg hetzelfde met aanbieden van de HBO-Go app. Mede door de eerdere discussie, besloot de ACM ook bij Vodafone nu gelijk over te gaan tot een boete, aldus Rosendahl.

De ACM berekent het bedrag van de boete aan de hand van een aantal criteria. Hier gaat het onder andere om de duur en de ernst van de overtreding. Rosendahl laat weten dat het verschil in boetes tussen de beide partijen niet zomaar vergeleken kan worden. Het gaat om verschillende delen van de wet die zijn toegepast.

Voor veel partijen is het nog onduidelijk wat de precieze regels zijn. Maar Rosendahl zegt dat de ACM met dit soort maatregelen ook duidelijk wil maken wat precies wel en niet mag. Gezien het gaat om een nieuwe wetgeving, is het voor veel partijen nog een grijs gebied wat wel en niet toegestaan is.

Onderwerpen