Spring naar de content

Opmerkelijk: Taiwanese regering beboet ouders die kinderen te lang naar scherm laten kijken

Vrijdag werd in Taiwan de Protection of Children and Youths Welfare and Rights Act uitgebreid met een opmerkelijk artikel. Voortaan worden ouders niet meer alleen verantwoordelijk gehouden als hun kinderen schadelijke dingen doen als roken en drinken, maar kunnen ze ook een boete krijgen als hun kind te lang naar een scherm zit te staren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Verhulsdonk

Die boete is overigens niet mis. Omgerekend ruim 1400 euro moeten de ouders van de veelkijkers betalen wanneer wordt vastgesteld dat een kind de figuurlijke vierkante ogen krijgt. Wel is wet nog erg vaag, want nergens staat expliciet aangegeven wat precies te lang is. De enige maatstaf die wordt gegeven is als het kind er mentale of fysieke klachten van krijgt – wat moeilijk te herleiden is naar het schermgebruik.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De reacties op de wet zijn overwegend negatief. Ouders voelen zich aangevallen en vinden dat hun privacy gevaar loopt. Ook zetten ze vraagtekens bij het handhaven van de wet; nergens wordt immers aangegeven hoe de overheid het schermgebruik wil controleren.

Het opmerkelijke aan de wet is ook dat schermgebruik op één lijn wordt gesteld met drank- en drugsgebruik, wat dus als even schadelijk wordt beschouwd.