Spring naar de content

Onderzoek: 30 seconden kauwgom kauwen verwijdert 100 miljoen bacteriën

Veel mensen doen het al dagelijks, kauwen op een stukje kauwgom. En dat blijkt ook behoorlijk effectief te zijn. Tien minuten op kauwgom kauwen, kan namelijk 100 miljoen bacteriën uit de mond verwijderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Dat is ook goed nieuws voor mensen die niet zo van tandenborstelen houden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

De onderzoekers lieten een aantal vrijwilligers tien minuten op kauwgom kauwen. Vervolgens bekeken ze hoeveel bacteriën dat stukje kauwgom opgenomen had. Bij iedere deelnemer bleek de kauwgom 100 miljoen bacteriën te hebben opgenomen. Naarmate er langer op de kauwgom werd gekauwd, nam het aantal bacteriën in de kauwgom toe. Het bleek uiteindelijk het meest effectief om dertig seconden te kauwen. “Na langere tijd kauwen kan inderdaad het aantal bacteriën in de kauwgom weer afnemen,” zegt hoofdonderzoeker Stefan Wessel tegen HP/De Tijd. “Maar aan de andere kant neemt het aantal soorten bacteriën weer toe. Een ander voordeel aan het kauwen van kauwgom is dat het de speekselvloed stimuleert en daarmee kan het glazuur weer hersteld worden.”

kauw640

(Foto via Veronica Aguilar)

Volgens de wetenschappers heeft het kauwen van kauwgom hetzelfde effect als flossen. “Alleen met flossen maak je toch andere delen van het gebit schoon,” zegt mede-onderzoeker Henk Busscher. “Met kauwgom verwijder je wel degelijk bacteriën uit je mond, alleen wordt er geen onderscheid gemaakt tussen goede en slechte bacteriën. Daarom is onze volgende stap om een kauwgom te ontwikkelen die alleen de slechte bacteriën eruit haalt. We moeten dus toe naar een product dat selectief bacteriën verwijdert, want de goede bacteriën wil je eigenlijk niet kwijt. Zo’n kauwgom hebben we nu nog niet, maar dat behoort wel tot de mogelijkheden.”

Maar wie denkt alle mondproblemen op te lossen door de hele dag voortdurend kauwgom te kauwen, komt bedrogen uit. Busscher: “Tandenpoetsen is een van de moeilijkste dingen die er zijn en veel mensen hebben daar een hekel aan. Mensen hebben hulp nodig bij het gezond houden van hun gebit en met zo’n nieuwe kauwgom zouden we daar een stukje bij kunnen helpen. Mensen zijn lui en hebben een makkelijke manier nodig om de mond schoon te houden.”

kauw2640

Ook gaat het kauwen van kauwgom volgens de twee wetenschappers de tandenborstel of de flosdraad niet vervangen. Wessel: “Beiden zullen naast elkaar blijven bestaan en de borstel zal toch de basis blijven. Met kauwgom haal je bepaalde bacteriën eruit, met de borstel en de flosdraad weer anderen. Maar kauwgom is een hele goede aanvulling op de reguliere middelen. Het is dan ook goed als mensen regelmatig kauwgom kauwen, vooral vlak na het eten. Dan kunnen ook etensresten worden verwijderd en vermindert het cariës.”

Busscher vult nog aan: “Mensen zien kauwgom niet als iets vervelends en het is sociaal acceptabel. Bacteriën vermenigvuldigen zich heel snel, dus het is goed om eraan te blijven werken ze te verwijderen. Maar goed, als je een keer goed op de grond spuugt dan ben je ook een hoop bacteriën kwijt.”