Spring naar de content

Zien dit weekend: Nova Zembla, Michiel de Ruyter & Freddie Mercury

Thuis voor de buis of met popcorn voor het bioscoopscherm: wekelijks wijst HP/De Tijd u op een aantal interessante films en tv-programma’s in het weekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

5Nova Zembla
In 1596 strandden de Nederlandse zeevaarders Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck op de noordelijke archipel Nova Zembla. Hun expeditie wordt een overlevingstocht, en werd vastgelegd in de geschiedenisboeken. In 2011 verscheen de verfilming van dit avontuur. Reinout Oerlemans regisseerde het verhaal van Barentsz (gespeel door Derek de Lint), Van Heemskerck (Victor Reinier) en Gerrit de Veer (Robert de Hoog), de geletterde officier die een reisverslag maakte.
‘Nova Zembla’, vrijdag 30 januari om 20.30 op RTL 5. Bekijk hier de trailer

PRESENTATOREN TV-UITZENDING ALPE D'HUZESDe Hongerwinter, zeventig jaar later
Herman van der Zandt blikt voor de NOS terug op de Hongerwinter, die naar schatting aan 20.000 Nederlanders het leven kostte. In de Amsterdamse Zuiderkerk – waar in 1945 de lichamen werden geborgen die niet meer in de bevroren grond konden worden begraven – ontvangt Van der Zandt ondermeer cabaretier Paul van Vliet (79) en auteur Jan Terlouw (83), en spreekt met hen over hun ervaringen destijds.
‘NOS 70 jaar bevrijding: Hongerwinter’, vrijdag 30 januari om 20.25 op NPO 2.

1Het mooiste wat er is
Dit weekend zendt NPO 3 Het mooiste wat er is uit, de derde telefilm in een reeks van zes. Sam en Do hebben een fantastisch relatie, maar wanneer Do bevalt van hun eerste zoontje, steken de twijfels de kop op. Is een liefdesbaby krijgen wel het beste wat je kunt overkomen?
‘Het mooiste wat er is’, zaterdag 31 januari om 20.00 op NPO 3.

4Is this the real life? Is this just fantasy?
Freddie Mercury was een ster met allure. Een groot artiest. Maar wie was deze man, die een carrière in de spotlights ambieerde? Rhys Thomas, een groot Queen-aficionado, ging op onderzoek uit, en aan de hand van interviews en zeldzaam beeldmateriaal van Farrokh Bulsara (zoals de leadzanger van Queen heette) schetst hij een beeld van een man met vele gezichten.
‘Freddie Mercury: the Great Pretender’, zaterdag 31 januari om 22.45 op NPO 3.

ILLUSTRATIE-OBESITAS-DIEETTe dik
Teun van de Keuken (bekend van de Keuringsdienst van de Waarde) gaat op zoek naar de oorzaken van overgewicht, een groot probleem in Nederland. In 2012 had een op de tien Nederlanders obesitas. In het onderzoeksprogramma De Monitor behandelt Van de Keuken wekelijks een door de kijker ingestuurde kwestie.
‘De Monitor’, op zondag 1 februari om 22.35 op NPO 2.

7Spektakel op zee
Michiel de Ruyter over de gelijknamige Nederlandse zeeheld, gespeeld door Frank Lammers, ging donderdag in première. Een historische film met een voor Nederlandse begrippen groot budget, waarin rollen zijn weggelegd voor onder anderen Barry Atsma als Johan de Witt, Egbert-Jan Weeber als Willem III, en internationale sterren Rutger Hauer en Charles Dance. HP/De Tijd noemde de film spectaculair, ondanks een zekere onsamenhangendheid.
‘Michiel de Ruyter’ draait nu in de Nederlandse bioscopen. Bekijk hier de trailer