Spring naar de content

Bill Gates waarschuwt tegen kunstmatige intelligentie

“Ik ben het eens met Elon Musk en anderen, en ik begrijp niet waarom niet meer mensen zich zorgen maken.” Dat zei Bill Gates in antwoord op een vraag over de implicaties van kunstmatige intelligentie tijdens een vraag-antwoordsessie op nieuwswebsite Reddit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Microsoft-oprichter Gates, een van de rijkste mensen ter wereld, liet hiermee weten zich ernstige zorgen te maken over de opkomst van kunstmatige intelligentie. Volgens hem bestaat er een reële kans dat robots in de nabije toekomst de arbeidsmarkt overnemen. Maar ook een heus sciencefictionscenario, waarbij machines ‘slimmer’ worden dan mensen en niet meer in de hand te houden zijn, kan volgens Gates werkelijkheid worden.

Gates schaart zich met deze uitspraak overigens in een gestaag groeiend rijtje van wetenschappers en IT’ers die waarschuwen voor de gevaren van steeds slimmer wordende software. In zijn antwoord verwees hij naar een uitspraak van Elon Musk – de baas van Tesla, een Amerikaanse producent van elektrische auto’s – waarin die had gezegd dat de mensheid ‘de duivel oproept’.

Ook de Britse natuurkundige Stephen Hawking, die zelf gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie om te kunnen praten, maakt zich zorgen over deze ontwikkelingen, en waarschuwde dat de mensheid weleens bezig zou kunnen zijn om haar eigen ondergang te bewerkstelligen.

De ‘robo-angst’ leidt er bij Microsoft overigens niet toe dat het bedrijf het roer zal omgooien en zich niet meer gaat bezighouden met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Integendeel, de lopende onderzoeken van Microsoft Research bestaan voor een kwart uit projecten op precies dat terrein.

Volgens Eric Horvitz, directeur van Microsoft Research, zal het zo’n vaart niet lopen. Hij gelooft dat mensen altijd de controle zullen blijven houden. Hij ziet kunstmatige intelligentie juist als een geweldige kans om computers voor ons te laten werken.