Spring naar de content

De grootste schatten ter wereld zijn nog ‘zoek’

Velen hebben het geprobeerd en moesten hun speurtocht met de dood bekopen. Een hardnekkige mythe over een gouden stad, El Dorado, verleidde in de zestiende eeuw menige conquistador ertoe om huis en haard te verlaten op zoek naar gouden bergen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

El Dorado heeft naar alle waarschijnlijkheid nooit bestaan, maar ook in de 21ste eeuw laat menigeen zich het hoofd op hol brengen door schatten die ergens op de aardbol verstopt moeten liggen. Zoals het onderstaande vijftal. Mocht u er een vinden, vergeet dan vooral niet uw tipgever te belonen.

1. De Fabergé-eieren van Tsaar Nicolaas II
Toen de bolsjewieken in 1917 het paleis van de Russische tsarenfamilie in Sint-Petersburg bestormden, werd er naar hartelust vernield en geplunderd. De familie Romanov zat goed in de slappe was, dus er viel heel wat te halen. Een van de meest curieuze bezittingen van de familie waren vijftig Fabergé-eieren, rijk versierde paaseieren waarvan tsaar Nicolaas er elk jaar een cadeau gaf aan zijn vrouw. Acht van deze eieren zijn nog zoek.

Faberge exhibition opens in Turin
Een van de Fabergé-eieren

2. Het graf van Dzjengis Khan
Dzjengis Khan zat tijdens zijn leven niet stil. De meedogenloze Mongoolse heerser stichtte in de dertiende eeuw een wereldrijk; tot in de 20ste eeuw zijn nazaten van hem in verschillende Aziatische landen aan de macht geweest. Saillant detail: de plunderdrift van Khan beperkte zich niet tot materiële zaken. Met elk gebied dat hij veroverde, dijde ook zijn harem uit. Zodoende heeft nu 1 op de 200 aardbewoners iets van zijn DNA. Het graf van de grote heerser, waar vermoedelijk heel wat valt te halen, bevindt zich naar verluidt op zo’n 250 kilometer van de Mongoolse hoofdstad Ulaanbataar, in de buurt van de plek waar Japanse en Mongoolse wetenschappers onlangs zijn paleis ontdekten.

3. Het graf van Nefertiti
Om maar nog even in macabere sferen te blijven: ook in de Egyptische bodem is mogelijk een fortuin te vinden. De oude Egyptenaren gaven hun heersers heel wat mij tijdens hun laatste reis. Het beroemdste voorbeeld is het graf van Toetanchamon, een jonge koning die op achttienjarige leeftijd stierf. Dat zet de fantasie in werking, want wat zou een farao die nog veel langer regeerde wel niet meekrijgen voor het leven na de dood? Koningin Nefertiti zat maar liefst vier decennia op de troon van het Oude Egypte.

4. De Spaanse goudvloot van 1715
In de hoogtijdagen van Spanje als koloniale mogendheid, bezat het grote delen van de Nieuwe Wereld. Een wereld met ongekend rijke beschavingen als die van de Azteken en de Inca’s, die bulkten van het goud. In het jaar 1715 laadden de Spanjaarden elf schepen met goud bestemd voor het moederland. Een soort zilvervloot dus, maar dan dus met goud, en geen Piet Hein in de buurt. De vloot kwam echter in een zware storm terecht, en alle schepen vergingen voor de kust van Florida. Slechts een klein deelte van de enorme schat is opgedoken.

5. De Barnsteenzaal
Hoe kan een complete zaal zoek raken? Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: door het werk van de nazi’s. Deze meesters in het verzamelen (lees: roven) van kunst ontmantelden deze prachtige zaal in 1943 en verscheepten hem naar Königsberg, het tegenwoordige Kaliningrad. De Barnsteenzaal was een geschenk van de Pruisische keizer Frederik Wllem I aan zijn tsaar Peter de Grote in 1716.

De zaal bevond zich in het paleis van Peter de Grote bij Sint-Petersburg. De muren bestonden uit barnstenen panelen (barnsteen bestaat uit fossiele hars) met Venetiaanse spiegels en andere kostbare ornamenten. Naar het schijnt ligt de kamer nu in een aantal waterdichte kratten op de bodem van het Toplitz-Meer in Oostenrijk.

Een reconstructie van de Barnsteenkamer (dus niet het echte werk) is te vinden in St. Petersburg
Een reconstructie van de Barnsteenkamer (dus niet het echte werk) is te vinden in St. Petersburg

Onderwerpen