Spring naar de content

Drie biologische ouders: mag het vanaf dinsdag?

MET UPDATE – 2016 zou zomaar het jaar kunnen worden dat in Groot-Brittannië het eerste kind met drie ouders wordt geboren. Aanstaande dinsdag stemt het Britse parlement namelijk over de legalisering van een controversiële ivf-behandeling waarbij genetisch materiaal van drie mensen wordt gecombineerd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Gerben Vlasveld

‘Mitochondriale vervanging’ wordt de ivf-procedure genoemd waarbij artsen DNA van een derde, gezonde vrouwelijke donor gebruiken om te voorkomen dat de moeder erfelijke ziektes doorgeeft aan haar kind.

Genetische modificatie
De techniek is omstreden aangezien er aan de genen van een embryo wordt gesleuteld. Critici hebben daar onder meer bezwaar tegen omdat er weinig bekend is over de mogelijke langetermijngevolgen van die genetische aanpassingen. Het is belangrijk om daar eerst meer over te weten te komen, vinden ze, want de genetisch gemodificeerde baby zal het veranderde DNA aan toekomstige generaties doorgeven.

Daarnaast zijn er ook ethische bezwaren. Tijdens de behandeling worden namelijk bevruchte eicellen als donormateriaal gebruikt en na afloop vernietigd.

Geen reden tot zorg
Volgens professor Doug Turnbull van het Welcome Trust Centre for Mitochondrial Research in Newcastle zijn er geen negatieve bijeffecten van de behandeling, en is verder onderzoek dan ook niet nodig. Een ongepubliceerde studie van (onder andere) zijn hand heeft volgens hem aangetoond dat er geen reden is tot zorg. “Zodra deze bevindingen zijn gepubliceerd, zouden er geen grote obstakels meer moeten zijn bij het creëren van ivf-embryo’s met genetisch materiaal van drie mensen,” zegt Turnbull. “Als het parlement het tenminste legaliseert.”

In de Verenigde Staten is tot 2002 een vergelijkbare techniek toegepast, maar de overheid heeft die toen verboden. Naar schatting leven er wereldwijd dertig mensen die genetisch materiaal van drie mensen in zich dragen. Vorig jaar begon een Amerikaanse vruchtbaarheidskliniek als eerste een onderzoek naar hun gezondheid.

Tot die tijd had geen enkele instelling geprobeerd om eventuele gezondheidsproblemen als gevolg van deze ivf-behandeling in kaart te brengen.

UPDATE 03-02: Wet aangenomen door het parlement
Vanmiddag stemde het Britse parlement er met overweldigende meerderheid mee in dat Groot-Brittanië het eerste land wordt dat de omstreden techniek toestaat. 382 stemmers waren vóór, slechts 128 tegen. Tijdens het debat noemden ministers de techniek “het licht aan het einde van een donkere tunnel.” De minister van Gezondheid, Jane Ellison, noemde de stap “gewaagd, maar overwogen en goed geïnformeerd genomen.” Tegenstanders geven aan dat de gevolgen van de behandeling niet te overzien zullen zijn en houden hun protesten vol. Een definitieve beslissing over de wet zal genomen moeten worden door de House of Lords, de Britse Eerste Kamer. Als ook zij de wet aannemen, kan de eerste baby vanuit de behandeling rond 2016 worden geworden.

Onderwerpen