Spring naar de content

Onderzoek: leiders zijn herkenbaar aan gezichtskenmerken

Het is u misschien nog nooit opgevallen, maar veel leiders, miljardairs en zakenlui hebben een aantal dezelfde gezichtskenmerken. Als u succesvol bent in uw werk, kan dat dus letterlijk van uw gezicht zijn af te lezen. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van de University of Warwick.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

De Chinezen weten het eigenlijk allang, dat de vorm van iemand gezicht veel zegt over die persoon. Ze geloven dat al ruim 2000 jaar; de theorie werd 250 jaar voor Christus bedacht door ene Gui-Gu Tze. Hij blijkt het bij het rechte eind gehad te hebben, want het is nu in Warwick wetenschappelijk vastgesteld. Volgens de onderzoekers ogen zakenmannen en -vrouwen er niet bedreigend maar eerder ambitieus, gedisciplineerd en competent. Mensen met een dun, jong uitziend gezicht, een lange neus en dicht bij elkaar staande ogen worden sneller beschouwd als geboren leiders.

yahoo640

(Marissa Mayer van Yahoo)

Aan het onderzoek deden 600 volwassenen mee. De deelnemers kregen een reeks foto’s te zien van mensen die ze niet kenden. Het onderzoeksteam gebruikte daarvoor zwart-witfoto’s van 325 Amerikaanse directeuren, 64 generaals uit het Amerikaanse leger, 66 gouverneurs en 43 American football-coaches. Vervolgens werd de proefpersonen gevraagd om de zakenmensen eruit te pikken. Onbewust kozen alle vrijwilligers mensen die leken op Microsoft-oprichter Bill Gates of Yahoo-topvrouw Marissa Mayer. En in de meeste gevallen hadden ze het bij het rechte eind.

“Uit onze bevindingen blijkt dat leidersfiguren binnen het bedrijfsleven, de strijdkrachten en de sportwereld gemeenschappelijke gelaatstrekken hebben, waarin ze zich onderscheiden van leiders op andere gebieden,” aldus onderzoeker Dawn Eubanks. “Het is volgens ons dus heel goed mogelijk dat leiders mede worden gekozen op basis van hun uiterlijk.”

gates640

Ze concludeert: “Het is wel belangrijk dat we geen vooroordelen kweken die objectieve beoordelingen in de weg staan.” Het onderzoek suggereert ook dat leiders niet alleen profiteren van een competent of aantrekkelijk gezicht, maar ook zijn uitgerust met gelaatstrekken die voldoen aan een bepaald stereotype dat geassocieerd wordt met hun werk. Kijkt u dus vooral nog een keer extra in de spiegel.