Spring naar de content

Spooktreinen (of hoe kunstmatige intelligentie de NS overnam)

Elke week reist mijn dochter een paar keer met de NS vanuit de provincie naar de randstad. Dit klinkt simpeler dan het is, want de NS is allang geen organisatie meer die mensen snel en efficiënt van A naar B vervoert. Sterker, soms denk ik dat alle treinen ergens onderweg een collectieve besturingscrisis hebben ondergaan en sindsdien zelfdenkende spooktreinen zijn geworden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Johanna Geels

Het is niet voor niets dat wij al tijdenlang worden gewaarschuwd voor de gevaren van kunstmatige intelligentie. U weet wel, hyperintelligente machines die de wereld gaan overnemen. Volgens Bill Gates, Stephen Hawking (toch niet de minsten) en andere geleerden staat ons dit namelijk in de toekomst te wachten. Stephen Hawking vindt dan ook serieus dat wij andere planeten moeten koloniseren, zodat wij kunnen vluchten als de machines het gaan overnemen. Ik moet hier altijd een beetje om lachen, maar sinds ik de chaos op het spoor dagelijks gadesla begint het langzaam tot mij door te dringen en durf ik het zelfs hardop te zeggen: de NS is in handen van een overkoepelend megabrein dat alle treinen in Nederland bestuurt, met als enig doel ons land zo veel mogelijk te ontregelen, om het daarna over te nemen! Als een soort van testcase, schat ik in, om daarna de macht in de rest van de wereld te grijpen.

Bange mensen zijn bestuurbare mensen
Het gebeurt wel vaker dat ons land wordt gebruikt als proefkonijn, hoor, dus zo gek is dit allemaal niet. Een kennis vertelde mij ooit eens dat bekende bands bijvoorbeeld, hun tour graag in het kritische Nederland beginnen, want als het hier aanslaat, slaat het overal aan.

Het overnemen van de wereld via de NS gaat volgens een stappensysteem. Ten eerste zal de NS de reis zo lang mogelijk laten duren. Daarvoor worden hobbels opgeworpen. Dit kan van alles zijn. Stroomstoringen, sneeuwvlokjes, wind, bladeren, u verzint het maar. Eigenlijk voldoet alles wel. Als het reisproces eenmaal lam ligt wordt daar vervolgens geen informatie over gegeven. Dit laatste is heel belangrijk. Alleen dan bereikt de reiziger het absolute “ik ga nooit meer thuis komen” gevoel. Bange mensen zijn immers bestuurbare mensen. Bangmaken wordt in de politiek al miljoenen jaren toegepast, dus daar is niks nieuws aan. Geert Wilders bijvoorbeeld, voert deze strategie al jaren en er zijn altijd genoeg debielen te vinden die er intrappen.

Red de wereld, ga carpoolen!
Terug naar het spoor. Want ook al hebben wij de NS nu in de smiezen en weten wij wat de beweegredenen achter deze chaos zijn, daarmee is het nog lang niet klaar. Een overname van kunstmatige intelligentie (of welke andere macht dan ook) staat of valt namelijk met hoe een volk hierop reageert. Hier komen wij, mensen zoals u en ik, in beeld en kunnen we laten zien dat wij geen dom volgvee zijn, maar zelfstandig denkende mensen.

Om dit te bereiken lijkt het mij het beste om alle treinen massaal te negeren, ze nooit meer te gebruiken en een nieuwe vorm van reizen te creëren. Carpoolen bijvoorbeeld. Het is een beetje in de vergetelheid geraakt maar dit is een prima moment om het fenomeen nieuw leven in te blazen. Zet er een hip reclamebureau op en hup, een nieuwe rage is geboren. Carpoolen verbindt reizigers, is goedkoop, gezellig, de files verdwijnen vanzelf en de eerste officiële cyberaanval tegen de mensheid zal worden verijdeld. De spooktreinen zullen tot in den eeuwigheid als stuurloze killermachines door het land razen, vruchteloos op zoek naar slachtoffers. De rest van de wereld zal ons zien als een dapper volkje dat niet alleen het wassende water en domme blonde pruikenkoningen heeft bedongen, maar ook succesvol tegen kunstmatige intelligentie vecht.

Kortom, ik rijd vanmiddag vanuit het midden van het land naar Den Bosch, luister onderweg graag naar Purcell, J.J Cale, Arno Hintjens en jodel niet onverdienstelijk. Ik heb plek voor vier.