Spring naar de content

Oprichter online-zwarte markt Silk Road jarenlang achter de tralies

Minimaal dertig jaar, dat is wat de 30-jarige Ross William Ulbricht boven het hoofd hangt. Hij is van zeven vergrijpen beschuldigd en op alle zeven punten schuldig bevonden, waaronder computervredebreuk en handel in wapens en drugs.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Verhulsdonk

Silk Road, de online-zwarte markt, werd in 2011 door Ulbricht opgericht en is onderdeel van het zogenoemde Deep- of Dark Web. De site is onvindbaar voor zoekmachines en biedt veel anonimiteit, waardoor hij onder meer werd gebruikt voor de handel in drugs en verboden wapens. In 2013 werd de site opgedoekt, maar sindsdien is er alweer een nieuwe versie van Silk Road opgekomen.

Groter dan dit alleen
De veroordeling van Ulbricht is volgens Richard Taylor, technologiemedewerker van de BBC, meer dan alleen een veroordeling voor Ulbricht. Het is een overwinning voor de Amerikaanse overheid, omdat het vonnis de duidelijke boodschap uitdraagt dat de anonimiteit van sites als Silk Road niet voldoende is om te ontsnappen aan de wet.

Ulbricht werd in oktober 2013 gearresteerd in een bibliotheek in San Francisco, toen hij op Silk Road inlogde onder zijn beruchte username ‘Dread Pirate Roberts’. Volgens de jury was dit, naast de documenten die na de arrestatie gevonden werd op Ulbrichts harde schrijf, onomstotelijk bewijs van zijn schuld. Het argument van de verdediging dat de 30-jarige Amerikaan sinds 2011 niet meer betrokken was bij de illegale site, werd dan ook snel van de tafel geveegd.

Na een kleine drieënhalf uur beraad kwam de jury tot een oordeel en werd Ulbricht op alle zeven ten laste gelegde punten schuldig bevonden. De minimale straf is dertig jaar, met kans op levenslang. Ulbrichts familie heeft laten weten het hier niet bij te laten zitten, en zijn advocaat heeft aangekondigd in beroep te gaan.

Onderwerpen