Spring naar de content

Cultuuragenda: Art Rotterdam, John Stezaker, literair circus Saint Amour

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: kunstbeurs Art Rotterdam, de fotocollages van John Stezaker en de literaire tournee Saint Amour.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

> Art Rotterdam: kunst kijken én kopen
Wie eens wat anders wil dan een zorgvuldig samengestelde tentoonstelling in een museum, moet dit weekend in Rotterdam zijn. Een ratjetoe aan hedendaagse kunst is daar te zien in de Van Nelle Fabriek, waar Art Rotterdam voor de tweede keer is neergestreken. Kijken is natuurlijk gratis, maar de beurs staat erom bekend betaalbaar te zijn voor wie iets wil aanschaffen. Wat dat inhoudt? Negentig procent van het aanbod kost minder dan 10.000 euro, bovendien zijn er al kunstwerken te koop onder de 1500 euro.

Art Rotterdam is van 5 tot 8 februari te bezoeken in de Van Nellefabriek in Rotterdam. Kaarten vanaf 13,50 euro zijn hier te bestellen.

ANP-30994801art-rotterdam

> John Stezaker, surrealistische fotocollages
De Britse kunstenaar John Stezaker (1949) studeerde in 1973 af aan de Slade School of Art in Londen, maar leidde lange tijd een relatief onbekend kunstenaarsbestaan. Tot hij, als midden-vijftiger, alsnog zijn doorbraak beleefde met zijn intrigerende fotocollages waarin hij knipt en snijdt in oude publiciteitsfoto’s van acteurs uit de jaren dertig tot vijftig. Zelfs, of misschien júist in de tijd waarin photoshoppen de normaalste zaak van de wereld is, weet hij de kijker te verrassen met zijn surrealistische creaties die ons laten nadenken over hoe persoonlijkheid, glamour en beroemdheid worden gecommuniceerd.

De tentoonstelling ‘Collages’ van John Stezaker is tot en met 25 mei te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Tijdens Art Rotterdam (waar ook werk van Stezaker te vinden is) heeft het museum ruimere openingstijden, rijden er gratis pendelbussen en krijgt u op vertoon van een ticket van Art Rotterdam u vijftig procent korting op de entreeprijs van het museum.

stezaker-cc-flickr-regine-debatty

> Saint Amour, een ode aan liefdesliteratuur
Saint Amour, het jaarlijkse literaire circus van de Vlaamse literatuurstichting Behoud de Begeerte, trekt dit weekend door Nederland. Onder de Vlaamse en Nederlandse auteurs die zullen voordragen tijdens dit tournee bevinden zich Ellen Deckwitz (nrc.next-huisdichter), Ingmar Heytze (De man die ophield te bestaan), Stefan Hertmans (Oorlog en terpentijn) en Gustaaf Peek (Godin, held). Lees hier het interview waarin Peek vertelt over zijn relatie met poëzie en de liefde, als veelomvattend thema dat frequent opduikt in zijn werk.

De literaire tour Saint Amour trekt dit weekend langs Heerlen (vrijdag), Enschede (zaterdag) en Arnhem (zondag). Kaarten zijn hier te verkrijgen.

saintamour

Onderwerpen