Spring naar de content

Indonesische schoolmeisjes hoeven tóch geen maagd te zijn

Vorige week pleitte een lokaal parlementslid op het eiland Java voor wetgeving omtrent ‘goed gedrag’, gericht op jonge meisjes. Als de wet zou ingaan, zouden alle vrouwelijke scholieren onderworpen worden aan een maagdelijksheidstest. Alleen als zij nog maagd waren, mochten ze hun diploma halen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Verhulsdonk

De regeling werd verdedigd als een maatregel tegen het hoge percentage aan met het HIV-virus besmette jongeren. Volgens data van lokale ziekenhuizen is maar liefst 10% van alle HIV-patiënten student. Deze verdediging werd echter snel de kop in gedrukt met het argument dat alleen de vrouwen de test moesten doen.

Het voorstel zorgde voor heftige reacties. Phelim Kine, adjunct-directeur van Humans Rights Watch in Azië sprak zich uit tegen het voorstel en riep de Indonesische overheid op dit soort geweld tegen vrouwen niet langer te tolereren. Ook de op een na grootste islamitische organisatie in Indonesië sprak zich uit tegen het wetsvoorstel. Volgens hen is een onderzoek als dit niet in overeenstemming met de islam en is de zaak van maagdelijkheid een gevoelig onderwerp. Verder werd vanuit verschillende mensenrechtenorganisaties geuit dat de test viel onder het schenden van de mensenrechten.

De ondervoorzitter van het parlement heeft nu verklaard dat de wet er niet zal komen en biedt zijn excuses aan aan iedereen die aanstoot heeft genomen aan de wet en met name aan de vrouwen van Indonesië.

De Indonesische overheid is echter al een tijdje bekend met dit soort testen. Zo moeten vrouwen zowel ongehuwd als maagd zijn, als zij in het leger willen dienen. Ook hiervoor is de Indonesische overheid al eerder op de vingers getikt.

Onderwerpen