Spring naar de content

Record! 10 dagen achter elkaar geen moord in New York

Goed nieuws uit de Big Apple. Donderdag verbrak New York (kleine 8,5 miljoen inwoners) het record van het aantal dagen dat er niemand vermoord werd. Het oude record was gevestigd in 2013, toen de stad maar liefst negen dagen beleefde zonder dat er iemand door opzettelijk toedoen van een ander het loodje legde. Nu is dat record met een dag verlengd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Verhulsdonk

Sinds 2003 houdt de politie van New York de moordvrije dagen bij. Maar algemene misdaadcijfers van de stad laten zien dat de neerwaartse trend al langer gaande is. In de periode van 1993 tot nu is het aantal moorden afgenomen met 79,7%, waarbij 26 november 2012 een historische dag was, omdat er toen geen enkele aangifte van een geweldsdelict werd gedaan.

Volgens de criminoloog Eli Silverman is de afname van het geweld niet alleen te danken aan de politie-inzet, maar spelen ook sociale veranderingen een rol, zowel veranderingen in de stad en als in de maatschappij als geheel.

Andere criminologen waarschuwen voor een te rooskleurig beeld. Criminaliteit fluctueert altijd, en het is vooralsnog niet duidelijk wat de specifieke oorzaken zijn van het dalende aantal moorden. Dat is overigens een trend die ook buiten de VS zichtbaar is; in de meeste West-Europese steden is er in het aantal levensdelicten een daling van 50% te zien.

Daar lijkt in Amsterdam de laatste tijd weinig van te merken. Sinds december is er gemiddeld elke week een moord gepleegd in de hoofdstad. Het recordaantal moorden in Amsterdam werd gevestigd in 1996: 65 stuks. Als de huidige trend zich voortzet, zou dit record weleens snel kunnen sneuvelen.

Misdaadjournalist Eric Slot maakte de Moordatlas. Hier is te zien waar en om welke redenen er sinds 2000 moorden zijn gepleegd in Amsterdam.
Helaas hebben criminologen nog geen oplossing of uitleg voor een stijgend aantal moorden in de stad. Dan rest er enkel nog cynisme, en een beetje humor.