Spring naar de content

Waarom de olieprijs weer zal dalen

Een golf van opluchting in de kwakkelende oliesector: de prijs van het zwarte goud steeg gedurende de afgelopen week. Voor het eerst dit jaar kwam de prijs van een vat olie boven de 60 dollar uit. Maar juicht men niet te vroeg? Volgens analisten van twee grote investeringsbanken zal de prijs binnenkort weer keihard onderuit gaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Gerben Vlasveld

“Goed nieuws”, zegt Amrita Sen, olieanalist bij onderzoeks- en adviesbureau Energy Aspects. “De vraag naar olie stijgt als gevolg van de sterke prijsdaling.” Volgens de analist zal de stijgende vraag naar olie er voor zorgen dat de olieprijs weer omhoog schiet. In de eerste helft van 2015 blijft de prijs tussen de 40 en de 50 dollar, voorspelt Sen, waarna de prijs zal stijgen tot zo’n 70 tot 80 dollar per vat.

Economische klappen
Niks van waar, stellen de analisten van twee grote investeringsbanken. Ed Morse van Citibank denkt dat de prijs van olie snel weer sterk zal dalen. 20 dollar per vat lijkt hem best mogelijk. Kevin Norrish van Barclays vermoedt dat de prijs iets minder zal kelderen, maar ook voor hem staat een prijsdaling vast. Het gevolg: nieuwe economische klappen voor olieproducenten zoals de Verenigde Staten, Rusland en Venezuela.

Amrita Sen en andere optimisten gaan er volgens het tweetal onterecht van uit dat de olieproductie zal blijven afnemen als gevolg van de huidige prijs. Veel Amerikaanse schalieboorplatforms zijn in de afgelopen periode gesloten. Omdat het winnen van schaliegas veelal een duur proces is werden veel bedrijven uit de markt geprijsd. Prijsoptimisten denken dat de productie van schalie-olie verder zal afnemen in de nabije toekomst. Doordat de hoeveelheid olie die op de markt komt daalt, zal de prijs stijgen, zeker bij een gelijkblijvende of toenemende vraag, redeneren zij.

Denkfout
Er is echter een probleem met die redenatie. Alle schalieboorplatforms die de deuren sloten door de lage prijs hebben het ondertussen wel zo’n beetje gedaan. Geen verdere productiedaling dus, volgens de mannen van Citibank en Barclays. De bronnen van schalie-olie die nu nog in gebruik zijn, zijn blijkbaar makkelijk en goedkoop genoeg ontginbaar om de productie in barre tijden gewoon door te zetten.

In plaats van een afname voorspellen Norrish en Morse een grote toename in de hoeveelheid olie die wereldwijd wordt geproduceerd. Verschillende grote olieleveranciers hebben zich namelijk voorgenomen om meer olie uit de grond te gaan halen in de komende tijd. China, Canada, Irak, Rusland en Brazilië: allemaal breiden ze de productie uit dit jaar.

Wat het gevolg is van het toenemende aantal olievaten dat uit de grond gaat worden gepompt? Juist. Een nieuwe prijskeldering.

Onderwerpen